Jídlo zblízka ve veřejném stravování | Skutečně zdravá škola
11/1/2024
Proč toto téma: Města a regiony hrají důležitou roli při zajišťování stravování pro školy, nemocnice a další veřejné instituce. Každý všední den se ve školních jídelnách stravuje přes 1,8 milionu dětí, které za rok snědí více než 350 milionů pokrmů. Za zemědělské suroviny a potraviny utratí školní jídelny přibližně 11 miliard korun ročně. Další miliardy korun se utratí za suroviny v jídelnách v nemocnicích a domovech seniorů. Pokud by veřejné jídelny nakupovaly od místních zemědělců a výrobců, jejich kupní síla může pomáhat vytvářit pracovní místa a přinášet ekonomické a sociální výhody pro regiony, zejména ve venkovských zemědělských oblastech. V České republice doposud není tato příležitost systematicky využívána. Na druhou stranu v řadě evropských zemí fungují iniciativy a politické strategie, které úspěšně pomáhají „jídlo zblízka“ dostávat do veřejných institucí a rozvíjí tak udržitelné lokální a regionální potravinové systémy.
Cena: vstup a občerstvení zdarma
Registrace: na konferenci se registrujte vyplněním tohoto formuláře.