Česká veganská společnost představila nový e-book plný veggie receptů

1. 6. 2020

Česká veganská společnost vydala nový e-book tentokrát zaměřený na bílkoviny. Často tradovaný mýtus, že na rostlinné stravě hrozí nedostatek bílkovin spolehlivě válcují recepty nabité proteiny a zdravím.

Odvětví živočišné výroby je největším světovým uživatelem zemědělské půdy a hraje také významnou roli při změně klimatu i ztrátě biodiverzity. Jedna z cest, jak životnímu prostředí ulehčit, je právě větší podíl rostlinné stravy v našem jídelníčku. Rostlinné produkty mají obecně mnohem menší uhlíkovou stopu než produkty živočišné. I ta nejšetrnější živočišná potravina je zpravidla pořád zodpovědná za více skleníkových plynů než nejméně šetrné rostlinné zdroje bílkovin.

„I když se vegansky stravuji již mnoho let, otázku “A kde bereš bílkoviny?” slýchám pořád,” říká autorka e-booku a odbornice na veganskou gastronomii Jana Hajrová z České veganské společnosti.

V e-booku, který si můžete stáhnout zdarma na stránkách České veganské společnosti, najdete 27 receptů jako například špagety s boloňskou omáčkou nebo proteinové lívance.

“Zajistit dostatečný příjem proteinů není u vyváženého rostlinného jídelníčku nic náročného. Svá jídla vařím převážně ze základních surovin, ale ráda též poznávám nové rostlinné produkty, které jsou rok od roku zajímavější co se týče chuti i textury. Věřím, že vás recepty inspirují a budeme rádi za sdílení pod #VarimesCVS a #veggieinspirace. Zpětná vazba na recepty mě vždy potěší,” dodává Jana Hajrová.

V e-booku jsou také použity žhavé novinky značky Garden Gourmet a to veganské mleté a rostlinné klobásy. „Značka Garden Gourmet přináší inspiraci každému, kdo chce objevovat svět jedinečných vegetariánských a veganských pokrmů a zároveň nezatěžovat životní prostředí,” sděluje brand managerka Zuzana Magalová. Vyzkoušet můžete například celozrnné špagety s boloňskou omáčkou z této novinky a rozhodně budete překvapeni.


Autorka článku: Mgr. Eva Hemmerová, Marketing & PR Manager, Česká veganská společnost.