Zachraň jídlo
Iniciativa Zachraň jídlo vznikla v roce 2013 jako uskupení lidí, kteří se nechtějí smířit s tím, že se až třetina všeho vyrobeného jídla na světě vyhodí. Přináší ověřená data o plýtvání klíčovým subjektům, navrhují konkrétní opatření vedoucí k odpovědnému nakládání s jídlem a motivují ke změně.
Vize Zachraň jídlo
Česká republika sníží mezi lety 2020 a 2030 plýtvání jídlem o polovinu. Spotřebitelé, zemědělci, prodejci a restauratéři radikálně sníží množství vyhozeného jídla a plýtvání jídlem se zároveň stane společensky nepřijatelné. Stát, města a obce budou motivovat ke konkrétním opatřením, která zajistí snížení plýtvání.
Hlavní milníky a úspěchy
- 2019 Vydali první kuchařku. Zveřejňují první data z výzkumu, kolik jídla se vyhodí v oblasti závodních jídelen a rychlého občerstvení.
- 2018 Díky paběrkování zachránili 18 tun potravin.
- 2017 Kampaň Jsem připraven získala ocenění v rámci prvního ročníku Cen SDGs.
- 2016 Prosazení novely zákona o potravinách (a tabákových výrobcích) – od roku 2018 musí obchody neprodejné ale poživatelné jídlo nabídnout potravinovým bankám.
- 2014 Zrušení povinnosti platit z darovaných potravin 15% DPH.
- 2013 Zachraň jídlo spatřilo světlo světa, uspořádali první happening