Zachraň jídlo

Iniciativa Zachraň jídlo vznikla v roce 2013 jako uskupení lidí, kteří se nechtějí smířit s tím, že se až třetina všeho vyrobeného jídla na světě vyhodí. Přináší ověřená data o plýtvání klíčovým subjektům, navrhují konkrétní opatření vedoucí k odpovědnému nakládání s jídlem a motivují ke změně.

Vize Zachraň jídlo

Česká republika sníží mezi lety 2020 a 2030 plýtvání jídlem o polovinu. Spotřebitelé, zemědělci, prodejci a restauratéři radikálně sníží množství vyhozeného jídla a plýtvání jídlem se zároveň stane společensky nepřijatelné. Stát, města a obce budou motivovat ke konkrétním opatřením, která zajistí snížení plýtvání.

Hlavní milníky a úspěchy

  • 2019    Vydali první kuchařku. Zveřejňují první data z výzkumu, kolik jídla se vyhodí v oblasti závodních jídelen a rychlého občerstvení.
  • 2018    Díky paběrkování zachránili 18 tun potravin.
  • 2017    Kampaň Jsem připraven získala ocenění v rámci prvního ročníku Cen SDGs.
  • 2016    Prosazení novely zákona o potravinách (a tabákových výrobcích) – od roku 2018 musí obchody neprodejné ale poživatelné jídlo nabídnout potravinovým bankám.
  • 2014    Zrušení povinnosti platit z darovaných potravin 15% DPH.
  • 2013    Zachraň jídlo spatřilo světlo světa, uspořádali první happening

www.zachranjidlo.cz

info@zachranjidlo.cz