Co jedí vaše děti ve škole? A jak to lze změnit?

9. 11. 2022

Co brání tomu, aby děti ve školních jídelnách dostávali k obědu víc lokálních či biopotravin? Na konci srpna se uskutečnilo setkání partnerů projektu Živý region Tišnovsko. Zástupci Impact Hubu, Hnutí DUHA a MAS Brána Vysočiny se při této příležitosti setkali se zástupci škol na Tišnovsku. V průběhu diskuze zazněly nejen pozitivní zkušenosti a dopady práce s biopotravinami, ale aké jsme si poslechli řadu cenných poznatků z fungování školního stravování napříč Tišnovskem.

Jedna zajímavá vlaštovka přiletěla v rámci školního stravování z Drásova. Místní mateřská a základní škola je totiž zapojena v projektu Skutečně zdravá škola a odebírá suroviny od místního farmáře. Velmi dobře zde také funguje spolupráce s rodiči na skladbě jídelníčku. Především s rodiči škola začleňuje nové recepty, a to formou degustace nově připravených pokrmů, ke kterým se každý rodič může vyjádřit. Jelikož jim to zde moc hezky funguje, vyzpovídali jsme také vedoucí školního stravování, paní Marii Tinkovou (rozhovor s ní najdete níže). O zapojení se do projektu Skutečně zdravá škola jedná také Základní škola v Holasicích.

S velkými obtížemi v rámci možného zapojování biopotravin do svých jídelníčků se potýkají hlavně menší školní zařízení v regionu. Ty fungují především jako výdejny jídel. Nejen tento status, který ovlivňuje možnosti přípravy vlastních pokrmů, ale také malý počet žáků a tedy i nízký rozpočet, jsou komplikací pro skutečný rozjezd změny. Chybějící finance pak neumožňují zajistit kvalitní potraviny. Ukazuje se, že dětem i seniorům, kteří nemají jinou možnost než dovoz stravy z podniků veřejného stravování, není poskytována taková kvalita, jako v případě zařízení s vlastní kuchyní.

Rozhovor s Marií Tinkovou, vedoucí školního stravování ZŠ a MŠ T. G. Masaryka v Drásově

V čem vidíte hlavní přínos toho, že jste součástí sítě Skutečně zdravá škola?

Hlavní přínos vidím v tom, že zdravé stravování můžu šířit napříč všemi věkovými kategoriemi strávníků. Stravují se ve školní jídelně děti MŠ, žáci ZŠ, školní zaměstnanci a cizí strávníci, například z řad našich seniorů.

Co pro vás byla doposud největší výzva?

Největší výzvou pro naši školní jídelnu bylo prorazit s novými a neobvyklými pokrmy.

Zapojujete i děti nebo rodiče?

S vydatnou pomocí rodičů našich žáků, zaměstnanců a zaměstnanců místní firmy Siemens jsme zbudovali bylinkovou spirálu (vyvýšený záhon z kamene ve tvaru spirály s orientací na jižní světovou stranu – pozn. autora). Naše kuchařky také absolvovaly kurz zdravého vaření s Andreou Hruškovou ze Skutečně zdravé školy. Pro rodiče jsme zorganizovali přednášku Margit Slimákové, která se setkala s velkým ohlasem.

Snažíte se, aby děti dostávaly ve škole zdravé a vyvážené jídlo. Co u vás můžeme najít v jídelníčku?

Na jídelní lístek pravidelně zařazujeme nové pokrmy. Do MŠ připravujeme jakopřesnídávku např. zeleninovou pomazánku z avokáda. Jako hlavní chod potom mrkvové karbanátky s bylinkovým dipem nebo pro milovníky sladkého jahelník s jablky a švestkami. Během projektového dne měli rodiče možnost ochutnat degustační porci a sami se podivovali nad tím, jak může být oběd z jednoduchých surovin výborný a chutný.

Nakupujete lokální produkty? Jak postupujete při výběru zemědělců nebo zemědělkyň a dalších dodavatelů?

Při nákupu lokální potraviny se řídím heslem „Poznej svého farmáře“. Máme to štěstí, že v naší vesnici, nyní už v městysi, máme farmu Podal. Farmáře dobře znám, dodávka potravin může být každý den a je to k nám do školy, co by kamenem dohodil. Odebíráme brambory, cibuli, česnek, zelí bílé a červené, dýně všeho druhu, i melouny jsou k mání. Naše spolupráce s místními dodavateli je na výborné a přátelské úrovni. Setkáváme se i v osobní rovině.

Jezdíte se s dětmi dívat i na místa, kde se rodí jejich jídlo?

Ano, naše paní učitelky jezdí se žáky na exkurze do míst, kde nové jídlo vzniká. Například na farmu Ráječek do Brna, kde se pěstuje nepřeberná škála zeleniny a hlávkových salátů. Nebo na farmu Libochová, kde se vyrábí mléčné výrobky z domácího kravského mléka.

Nedávno jste se zapojili i do projektu Živý region Tišnovsko, jak to probíhalo?

V rámci projektu Živý region Tišnovska jsme se sešli s kolegyněmi ze školních jídelen na Tišnovsku a v živé diskusi jsme si předali spoustu zkušeností, včetně právě těch z naší školní kuchyně.

Jaké máte plány do budoucna?

Chceme na sobě stále pracovat, zařazovat co nejvíce regionálních produktů od blízkých dodavatelů a vařit tak, aby všem našim malým i velkým strávníkům chutnalo.


Zdroj: Blog Živý region. Impact Hub.

Související

Výsledky výzkumu: Ekonomická krize ovlivní i udržitelnost, české organizace omezí některé aktivity

Přejít na článek

Vychází nová kniha Petra Daniše Klima je příležitost

Přejít na článek