Dnes je Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem, připomene ho i papež

29. 9. 2021

Na středu 29. září připadá druhý Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem. Poprvé ho vyhlásila OSN na rok 2020, chce tak upozornit především na environmentální dopady plýtvání jídlem. Letos se do oslav zapojí papež František nebo světoznámý šéfkuchař Massimo Bottura. V Česku téma plýtvání jídlem rozvíjí iniciativa Zachraň jídlo, která se aktuálně snaží zjednodušit darování hotových jídel charitám. Z každé velké závodní jídelny by se tak denně mohlo zachránit až 25 kg obědů, které se teď vyhazují.

Studie Celosvětový úbytek potravin a plýtvání potravinami od Organizace pro zemědělství a výživu (FAO) uvádí, že každoročně přijde vniveč na celém světě až jedna třetina vyprodukovaných potravin. Kromě ekonomického rozměru s sebou plýtvání jídlem přináší také negativní dopady v oblasti životního prostředí. Podle FAO téměř 8 % uhlíkových emisí vypouštěných do atmosféry pochází z vyhozených potravin. Plýtvání jídlem se řeší i v souvislosti se suchy, Evropská agentura pro životní prostředí uvádí, že téměř 40 % celkového objemu vody spotřebované v Evropě za rok se využívá v zemědělství. Celosvětově se přitom podle FAO 28 % orné půdy využije k pěstování surovin, které se vyhodí. Boj proti plýtvání potravinami na úrovni EU se stal také jedním z klíčových témat tzv. Zelené dohody pro Evropu, specificky strategie Od zemědělce ke spotřebiteli (Farm to Fork).

Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem (International Day of Awareness of Food Loss and Waste) vyhlásilo v roce 2019 Valné shromáždění OSN. Cílem toho aktu byla podle OSN snaha významně zvýšit povědomí o problematice plýtvání jídlem a o Cíli udržitelného rozvoje 12.3 (Snížení plýtvání jídlem na polovinu do roku 2030), do jehož naplnění zbývá méně než 9 let. Letos pořádá OSN online setkání, na kterém vystoupí se svým poselstvím i papež František. Odborné panely budou řešit například technologické inovace, komunitní projekty či cesty k prevenci plýtvání včetně případových studií. V závěru vystoupí také světoznámý šéfkuchař Massimo Bottura.

V České republice vzpomene Mezinárodní den povědomí o plýtvání potravinami iniciativa Zachraň jídlo, která ve svých informačních kampaních šíří osvětu a plýtvání mezi českou veřejnost a systémovými změnami chce dosáhnout snížení množství vyhozeného jídla v zemi. Letos se zaměřuje především na záchranu jídla v gastro sektoru. V českých závodních jídelnách a fast foodech tvoří až 14 % vyhozeného jídla hotové porce, které se nestihnou vydat. Právě tyto porce, kterých může být denně až 25 kg na provozovnu, chce Zachraň jídlo dostat k potřebným. V září spustila sbírku na podporu projektu Darování jídla šetří klima, který má darování jídel, jež je v současné době v porovnání s jinými evropskými zeměmi velmi složité, usnadnit.


Zdroj: Blíží se druhý Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem, připomene ho i papež. Zachraň jídlo, z. s. Tisková zpráva, 27. 9. 2021.

Související

Firma MALFINI získala mezinárodní certifikát za společenskou odpovědnost

Přejít na článek

Cirkulární akademie oficiálně zahájila svou činnost. Bude učit firmy, jak aplikovat udržitelnost a cirkulární ekonomiku do svých procesů

Přejít na článek