Dnes je Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem, připomene ho i papež

29. 9. 2021

Na středu 29. září připadá druhý Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem. Poprvé ho vyhlásila OSN na rok 2020, chce tak upozornit především na environmentální dopady plýtvání jídlem. Letos se do oslav zapojí papež František nebo světoznámý šéfkuchař Massimo Bottura. V Česku téma plýtvání jídlem rozvíjí iniciativa Zachraň jídlo, která se aktuálně snaží zjednodušit darování hotových jídel charitám. Z každé velké závodní jídelny by se tak denně mohlo zachránit až 25 kg obědů, které se teď vyhazují.

Studie Celosvětový úbytek potravin a plýtvání potravinami od Organizace pro zemědělství a výživu (FAO) uvádí, že každoročně přijde vniveč na celém světě až jedna třetina vyprodukovaných potravin. Kromě ekonomického rozměru s sebou plýtvání jídlem přináší také negativní dopady v oblasti životního prostředí. Podle FAO téměř 8 % uhlíkových emisí vypouštěných do atmosféry pochází z vyhozených potravin. Plýtvání jídlem se řeší i v souvislosti se suchy, Evropská agentura pro životní prostředí uvádí, že téměř 40 % celkového objemu vody spotřebované v Evropě za rok se využívá v zemědělství. Celosvětově se přitom podle FAO 28 % orné půdy využije k pěstování surovin, které se vyhodí. Boj proti plýtvání potravinami na úrovni EU se stal také jedním z klíčových témat tzv. Zelené dohody pro Evropu, specificky strategie Od zemědělce ke spotřebiteli (Farm to Fork).

Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem (International Day of Awareness of Food Loss and Waste) vyhlásilo v roce 2019 Valné shromáždění OSN. Cílem toho aktu byla podle OSN snaha významně zvýšit povědomí o problematice plýtvání jídlem a o Cíli udržitelného rozvoje 12.3 (Snížení plýtvání jídlem na polovinu do roku 2030), do jehož naplnění zbývá méně než 9 let. Letos pořádá OSN online setkání, na kterém vystoupí se svým poselstvím i papež František. Odborné panely budou řešit například technologické inovace, komunitní projekty či cesty k prevenci plýtvání včetně případových studií. V závěru vystoupí také světoznámý šéfkuchař Massimo Bottura.

V České republice vzpomene Mezinárodní den povědomí o plýtvání potravinami iniciativa Zachraň jídlo, která ve svých informačních kampaních šíří osvětu a plýtvání mezi českou veřejnost a systémovými změnami chce dosáhnout snížení množství vyhozeného jídla v zemi. Letos se zaměřuje především na záchranu jídla v gastro sektoru. V českých závodních jídelnách a fast foodech tvoří až 14 % vyhozeného jídla hotové porce, které se nestihnou vydat. Právě tyto porce, kterých může být denně až 25 kg na provozovnu, chce Zachraň jídlo dostat k potřebným. V září spustila sbírku na podporu projektu Darování jídla šetří klima, který má darování jídel, jež je v současné době v porovnání s jinými evropskými zeměmi velmi složité, usnadnit.


Zdroj: Blíží se druhý Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem, připomene ho i papež. Zachraň jídlo, z. s. Tisková zpráva, 27. 9. 2021.

Související

Sušenky ze zbytků? Biopekárna Zemanka a UGO představují novinku, která využívá suroviny bez plýtvání

Přejít na článek

Nové nebezpečí pro přírodu i ekonomiku. Svět zarůstá křovinami, vědci si lámou hlavu, co s tím

Přejít na článek