Eko tipy pro každý den

15. 11. 2021

Udržitelnost a ekologie jsou témata, která se konečně dostávají na dohled široké veřejnosti. Začíná se o nich mnohem více psát a mluvit. Čím dal tím víc lidí si uvědomuje, že ochrana primárních surovin a současně snížení množství odpadu nás nemine, pokud myslíme na děti svých dětí.

Od mluvení bývá ale někdy daleko k činům, protože je stále ještě mnoho lidí, kteří řeknou:
“Mně se to netýká, já třídím odpad.”
“Ano, je sice nedostatek vody, ale z kohoutku voda stále teče, takže to není tak zlé.”
Opak je ovšem realitou. Všechno začíná a končí u každého z nás.

Když den začíná, ať se to může zdát divé, každé rozsvícení se počítá. A kolik vody odteče při čištění zubů? Cesta autem do práce a rituál nákupu kávy do kelímku na cestu… co se stane s kelímkem? A za jakých okolností byl vyroben? A kolikrát za den takový kelímek vyhodíme?

“Žijeme ve vyspělé společnosti”, řekneme si. K takové společnosti to patří, je to jejím rysem. Ano, to je pravda. Ale rozhodně není nutností nadužívání. Vyspělá společnost se právě vyznačuje tím, že ví co s odpadem, že se umí zamyslet nad tím, co je skutečně nutné a co je již zbytečný luxus. Součástí vyspělého myšlení je myslet při nákupu na to, co s tou konkrétní věcí bude, až ji nebudeme chtít (NIKOLI potřebovat). Často měníme věci jen proto, že soused má něco jiného, ne proto, že věc skutečně dosloužila. Jak bude likvidována, kde skončí.

Žena a odpad, jak to jde dohromady?
Speciálně u žen si téma odpadu zaslouží patřičnou pozornost. Velké množství odpadu ženy vytvářejí, protože o sebe pečují. Nic proti péči, ale ty důsledky – jednorázové tampony, holítka, plastové obaly od šampónů, krémů,.. Potěšujícím faktem je, že výrobci vidí zvyšující se zájem o výrobky šetrné k přírodě. A tak dnes již existuje poměrné široká nabídka kosmetiky s menší uhlíkovou stopou. Je na každé ženě, jak se rozhodne. Ale jisté je, že část budoucnosti je v rukou žen.

Zbytky v kuchyni
Společný rodinný oběd je nádherný prožitek pro všechny. Komu by se po takovém krásném dni s rodinou chtělo ještě přemýšlet, co se zbytky od jídla. A tak rychle s tím do popelnice. Ovšem zbytky z kuchyně, mohou ještě posloužit, než je nazveme bioodpadem, který však k naší škodě, nekončí v bio popelnici, ale v komunálním odpadu. Je to jen otázka naší energie a kreativity, pustit se do hledání nových cest, které šetří suroviny, snižují spotřebu a odpad. Pojďte do toho s námi!


Zdroj: Eko tipy pro každý den. Moment, o.p.s. Tisková zpráva, 21. 10. 2021.

Související

Nový pohled na snižování rizik ve firmách: přispět může nejen compliance, ale i udržitelnost

Přejít na článek