Globální iniciativa Champions 12.3 bojuje proti plýtvání potravinami
13. 9. 2017
Téměř 1/3 veškerého jídla na planetě je vyhozena, což činí celkem 940 miliard dolarů ročně. Ztráta potravin a odpad představují zhruba 8 % ročních emisí skleníkových plynů.
Proti plýtvání potravinami a snížení odpadů po celém světě bojuje skupina Champions 12.3, která se skládá z vedoucích pracovníků z vlád, byznysu, mezinárodních organizací, pracovníků výzkumných institucí, mezivládních institucí a nadací, zástupců zemědělství a občanské společnosti. Tito vůdci se podílejí na vytváření politického, obchodního a společenského impulsu ke snížení ztrát potravin a odpadů po celém světě, mobilizují aktivity a akcelerují pokrok směrem k dosažení cíle SDG 12 od OSN – zajistit udržitelnou spotřebu a údržbu. Název skupiny přímo souvisí s třetím podbodem SDG 12. Cílem 12.3 je do roku 2030 snížit globální plýtvání potravinami na polovinu na maloobchodní a spotřebitelské úrovni a snížit ztráty potravin v celém výrobním a zásobovacím procesu, včetně posklizňových ztrát.
„Snížení ztrát potravin je významnou globální výzvou, je velmi důležité, že byznys hraje v jejím naplňování významnou roli,“ řekl Dave Lewis, generální ředitel britského maloobchodního řetězce Tesco a předseda Champions 12.3. „Za společnost Tesco mohu říct, že jsme odhodláni řešit problém s jídlem nejen v našich vlastních aktivitách, ale také prostřednictvím silných a efektivních partnerství s našimi dodavateli. Můžeme tak pomoci našim zákazníkům v omezování plýtvání a ušetření jejich peněz. Jedná se tedy o příležitost pro firmy a organizace, aby začaly pracovat společně a aktivně se postavily k řešení cíle 12.3.“
Mezi další Champions 12.3 patří Erik Solheim, výkonný ředitel Organizace spojených národů pro životní prostředí (UNEP) a zástupce generálního tajemníka Organizace spojených národů, Paul Bulcke, předseda a člen představenstva společnosti Nestlé, Michel Landel, generální ředitel společnosti Sodexo Group, Paul Polman, generální ředitel společnosti Unilever, Esben Lunde Larsen, dánský ministr životního prostředí a potravin nebo prezidentka WWF International Yolanda Kakabadse a mnoho dalších.V nedávné době mezi sebe zástupci Champions 12.3 přijali také Michaela La Cour ze společnosti IKEA. V rámci iniciativy IKEA s názvem Food is Precious (Jídlo je vzácné) se snaží snížit potravinový odpad o 50 %. „Je velmi povzbudivé sledovat počáteční výsledky iniciativy Food is Precious! Díky zainteresovaným spolupracovníkům a výsledkům měření se po několika měsících setkáváme se snížením množství potravin až o 30 %. Pozorně sleduji vývoj celé situace a doufám, že povzbudí ostatní, aby začali přemýšlet o potravinách jako o vzácném zdroji,“ říká Michael La Cour, Managing Director IKEA Food Services AB.
Champions 12.3. se zavázali k těmto aktivitám:
- Být příkladem ve snižování ztráty potravin a odpad;
- Motivovat ostatní, aby naplňovali SDG 12.3;
- Komunikovat důležitost a význam food waste a snižování množství odpadu;
- Šířit povědomí o úspěšných strategiích v dané oblasti;
- Podporovat více inovací, větší investice, lepší informace a větší kapacitu ke snížení ztrát.
Více informací o Champions 12.3 naleznete na webové stránce champions123.org.
Odkazy:
- 12. Zajistit udržitelnou spotřebu a výrobu « . [online]. Copyright © Ric Francis [cit. 13.09.2017]. Dostupné z: http://www.osn.cz/sdg-12-zajistit-udrzitelnou-spotrebu-a-vyrobu/
- The Champions | Champions 12.3. Champions 12.3 [online]. Dostupné z: https://champions123.org/the-champions/
- Welcome Michael La Cour to Champions 12.3 | Champions 12.3. Champions 12.3 [online]. Dostupné z: https://champions123.org/2017/06/19/welcome-michael-la-cour-to-champions-12-3/