Když se mango dovezené z Peru vyhodí – Výstavní projekt Zachraň jídlo! učí o dopadech plýtvání

16. 6. 2021

16. června se v Galerii Atrium v Atriu na Žižkově veřejnosti otevírá interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! Autory výstavního projektu jsou kurátor Fuczik a umělci Vendula Chalánková a Viliam Slaminka. Pracují s fakty dodanými organizací Zachraň jídlo a srozumitelně je představují dospělým i dětem v interaktivním prostoru, který vzdělává a baví.

Za více než polovinou vyhozeného jídla v EU stojí domácnosti. Přitom by bylo možné potraviny ještě využít. Zbylé knedlíky nemusí skončit v koši, z tvrdého chleba se dají připravit nové dobroty a zelenina je stejně dobrá, i když už nevypadá jako z reklamního letáku. Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, kolik vody a dalších zdrojů s vyhozeným jídlem přijde na
zmar, a učí, jak plýtvání jídlem omezit.

„Baví nás propojovat téma produkce jídla a plýtvání spolu s uměleckým prostředím. Téma, kterému se věnujeme už řadu let, získává díky uměleckým dílům nový a neotřelý rozměr. Věřím, že děti i jejich rodiče se tu dozví nové informace o jídle, se kterým se každodenně setkávají ve své kuchyni. Kromě jiného se ve výstavě věnujeme i možnosti darování hotových jídel z jídelen, což je naše letošní velké téma,“ říká ředitelka organizace Zachraň jídlo Anna Strejcová.

Děti i dospělí budou moct do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti. Sami si vyzkouší, jaké vzdálenosti musí jídlo urazit, než se dostane na náš stůl, nebo si uvaří beze zbytků. „Spolupráce s Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou probíhala díky protiepidemickým opatřením většinu času na dálku. Přípravy tak byly hodně náročné. O to větší radost máme ze společného výsledku,“ přibližuje kurátor výstavy Fuczik. Na výstavě lidé uvidí i díla legendy českého surrealismu Jana Švankmajera, slovenského umělce Petera Králika nebo studentů Mirka Koudely a Daniila Masagutova.

„Zachraň jídlo! je druhým interaktivním výstavním projektem, který vznikl v rámci nové koncepce Galerie Atrium. Ta nabízí zajímavá témata překračující běžný umělecký rámec a zaměřuje se na aktuální společenské problémy. Snaží se je interaktivním a vizuálně atraktivním způsobem přiblížit všem sociálním i věkovým skupinám,“ doplňuje Marie Kašparová, ředitelka příspěvkové
organizace městské části Praha 3 Za Trojku, která provozuje Atrium na Žižkově.

Doprovodný program bude zaměřen na děti i dospělé a vysvětlí, jak omezit plýtvání surovinami, představí nejrůznější způsoby práce s jídlem i nové netradiční recepty a nabídne komentované prohlídky.

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo!
16. 6.–31. 10.
Atrium na Žižkově – Galerie Atrium
Čajkovského 12, Praha 3 – Žižkov
Vstupné dobrovolné.

Více na atriumzizkov.cz


Zdroj: Když se mango dovezené z Peru vyhodí – Výstavní projekt Zachraň jídlo! učí o dopadech plýtvání. Zachraň jídlo z. s. Tisková zpráva, 10. 6. 2021.

Související

Dům zahraniční spolupráce zabodoval v prestižní marketingové soutěži

Přejít na článek