Ze světa členů
Máme kompostovací Rocket(u) a můžete ji vidět
Ze světa členů
23. 7. 2024
Rocket, neboli Raketa (jak mu říkáme my) je malé kompostovací zařízení s kapacitou do 150 tun zpracovaného bioodpadu za rok. Rockety vyrábí britská společnost Tidy Planet, od které Rockety do České republiky přivážíme. Elektrických kompostérů typu Rocket je celá řada a liší se zejména kapacitou. Momentálně jsou v Praze dvě zařízení typu A900. Každé z nich má kapacitu pojmout až 215 litrů bioodpadu denně. Za týden zvládne tento typ zařízení zpracovat přibližně 12–15 klasických hnědých popelnic (120 l) na biologicky rozložitelný komunální odpad.
V provozu je v současné době jeden Rocket, který pod dohledem Kokozy zpracovává rostlinný bioodpad v Holešovické tržnici již od podzimu 2021. Od té doby v něm byly zkompostovány desítky tun rostlinného bioodpadu z ovocných a zeleninových trhů v Hale 22. Druhý Rocket, který pracoval ve firmě Lifefood, momentálně hledá nový domov a jeho stěhování a uvedení do provozu je naplánováno na letošní rok.
Jak zařízení Rocket funguje
Princip kompostovací technologie je založen na procesu aerobního kompostování, které probíhá uvnitř uzavřeného nerezového válce. Odehrávají se zde veškeré děje potřebné k přeměně bioodpadu na kompost. Výhodou tohoto zařízení je, že šroubovice, která se nachází uvnitř v cyklech promíchává bioodpad, čímž ho v přibližně hodinových intervalech provzdušňuje a celý proces tak urychluje a zintenzivňuje. Kompostér je nepřetržitě zapojen do elektřiny a procesy jsou řízeny automaticky (teplotní cykly, promíchávání).
Bioodpad vstupuje do zařízení na jedné straně, kde je k němu přidávána dřevní štěpka. Na druhé straně nepřetržite vypadává kompost. Samotný proces od vhození bioodpadu ke kompostu trvá 14 dní. Aby měl kompost všechny kvality, je potřeba nechat jej ještě 2–3 měsíce dozrát v dozrávacím boxu.
Spotřeba elektrické energie u tohoto konkrétního typu je 30 kWh za týden, což odpovídá přibližně spotřebě čtyř ledniček. Co se týče poměru spotřebované energie a výkonu zařízení, jedná se o zařízení ekonomické, vezmeme-li v úvahu čas nebo i stroje potřebné k obracení kompostu v průmyslových kompostárnách.
Rockety (nejen) ve Francii zpracovávají i gastroodpad
Ze zahraničních zkušeností s kompostérem typu Rocket víme o možnostech zpracování nejen rostlinného bioodpadu, ale i gastroodpadu a kompostovatelného nádobí. V těchto oblastech vidíme jeho velký potenciál.
V roce 2020 jsme navštívili francouzskou firmu Les Alchimistes, abychom si ověřili, jak to může fungovat v praxi. Les Alchimistes vlastní síť malých kompostáren s Rockety, kam sváží na kolech či v náklaďácích biologicky rozložitelný odpad, včetně gastroodpadu z restaurací a školních jídelen, z blízkého okolí. Jejich cílem je mít síť menších kompostáren rozesetých po městech tak, aby mohli zpracovávat bioodpad co nejvíc lokálně. Výhodou tohoto přístupu je, že umožňuje předcházet vzniku odpadu v místě jeho vzniku (nebo alespoň poblíž). Jelikož se jedná o lokální řešení, odpadá tak transport bioodpadu na velké vzdálenosti a náklady i emise s ním spojené. Jak jsme již nastínili výše, ve Francii zpracovávají pomocí těchto zařízení i biologicky rozložitelný odpad z kuchyní a stravoven, včetně gastroodpadu živočišného původu. Na každém z pracovišť nechal udělat důkladné testy prokazující hygienickou nezávadnost výsledného kompostu.
Jak probíhá hygienizace uvnitř kompostérů typu Rocket
Díky pravidelnému a častému promíchávání dostávají mikroorganismy účastnící se kompostovacího procesu potřebnou „injekci” kyslíku a celý proces tak probíhá rychleji a intenzivněji. Díky metabolické aktivitě mikroorganismů v počátečních fázích kompostování dochází k nárůstu teploty uvnitř kompostéru, a to až k 70–80°C. Tyto teploty pomáhá kompostér udržovat po delší dobu, jelikož je zařízení vybaveno automatickou kontrolou teplotních cyklů a v případě potřeby obsah zahřeje. Dosažení a udržení vyšších teplot je klíčové pro usmrcení patogenních mikroorganismů, obzvlášť pokud kompostujeme i zbytky živočišného původu.
Bude možné kompostovat gastroodpad pomocí Rocketů i u nás?
Tato otázka zatím zůstává nezodpovězena, ale podnikáme kroky k tomu, aby to možné bylo. Momentálně jednáme se Státní veterinární správou a Státním zdravotním ústavem, abychom mohli pilotně otestovat redukci patogenních mikroorganismů během kompostování v Rocketu. Pokud tyto testy dopadnou dobře, budeme zase o kousek blíž k tomu lokálně zpracovávat gastroodpad.
Přínosy kompostování v Rocketech
Na trhu je velké množství zařízení s různou kapacitou, zvládne obsloužit restaurace i městské části nebo pomůže se zpracováním bioodpadu v obcích. Zařízení zpracovává bioodpad lokálně a přispívá tak ke snižování emisí, které by vznikaly při jeho transportu na větší vzdálenost. Výstupem z Rocketu je kvalitní hnojivo, které může být rovněž použito lokálně, např. při péči o městskou zeleň. Kompost z Rocketu má všechny kvality, které má kompost mít. Je plný humusových látek, mikroorganismů a jeho aplikace do půdy je tudíž velmi přínosná. Kromě navracení organické hmoty a živin pomáhá v půdě vytvářet optimální strukturu, která lépe zadržuje vodu i odolává nepříznivým vlivům a následně případné erozi. Kompost je možné zaregistrovat a následně jej i prodávat.
V neposlední řadě má velký potenciál pro zpracování gastroodpadu a některých typů kompostovatelného nádobí a obalů.
Zdroj: Máme kompostovací Rocket(u) a můžete ji vidět. Expertka na kompostování Martina Záleská, Kokoza. Blogový článek
Související
Peníze na dobrou věc? V Česku existuje obrovský filantropický potenciál, který lze podpořit dobře nastaveným právním prostředím