Na Férové snídani se sešlo téměř 7800 účastníků na podporu pěstitelů ve světě

Ze světa členů

20. 5. 2024

Na 147 místech po celé České republice, od Aše po Beskydy, se v sobotu 11. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů ze zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie. Lidé společnou snídaní z fairtradových surovin dali najevo zájem o osudy těch, kdo pěstují naši kávu, kakao nebo banány. Na akci se sešlo 7784 účastníků. Férová snídaně je největší českou akcí na podporu etického obchodu, koná se od roku 2011 vždy druhou květnovou sobotu při příležitosti Světového dne pro fair trade.

Deky a piknikové koše plné dobrot. Domácí pomazánky, banány, termosky s kávou, buchty nebo kakaové sušenky. To vše si přinesli účastníci Férových snídaní po celé republice. V Blansku přišla se svou rodinou i Eva Vylíčilová a popsala tamní atmosféru: „Na Férovou snídani se těšíme celý rok. Potkáme se s kamarády a navzájem si ochutnáme připravené dobroty. Zatímco naše děti dovádějí v parku, my si testujeme znalosti o životech pěstitelů díky připravenému kvízu. Do košíku jsme si letos připravili kávu a džus s certifikací Fairtrade, ale také palačinky s fairtradovou čokoládovou pomazánkou.“ Jen o pár metrů dál od Vylíčilů si dopoledne rozprostřeli deku Buřtovi, z košíku vytáhli fairtradové sušenky, čokoládu a banány. Lukáš Buřt do parku vyrazil se svou ženou a synem: „Je to pro nás příjemná lokální akce. Zároveň mi přijde důležité připomenout si, že za každou naší potravinou stojí úsilí lidí, kteří si zaslouží spravedlivé ohodnocení a důstojné podmínky pro život.“

Nejvíce lidí se letos sešlo v Chrudimi. Místní organizátorka Jana Švecová do spolupráce zapojila hned několik sousedních obchodníků. „Férovou snídani pořádáme už deset let a chtěli jsme letos udělat změnu. Napadlo nás na náměstí postavit dlouhý sousedský stůl, u kterého se postupně vystřídalo kolem 500 lidí. Ráno jsme místo vyzdobili vlaječkami a pro děti nachystali křídy a pexesa. Přišlo hodně rodičů s dětmi a bavila je také výzva posnídat v pyžamu,” popsala atmosféru.

Lidé na Férové snídani dávají symbolicky najevo, že se zajímají o původ své kávy nebo čokolády. Chtějí podpořit lepší péči o životní prostředí i životní podmínky pěstitelů, a zároveň si uvědomují, že farmáři po celém světě bojují s extrémními výkyvy a nestabilitou počasí z důvodu změny klimatu,popisuje koordinátor akce Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade, který je věnován spravedlivému obchodu. Pěstitelé ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky si mohou vlastní prací vydělat na důstojný život a za své plodiny dostávají odpovídající odměnu. Na polích a plantážích tak nemusejí pracovat jejich děti a pěstování může být šetrné k přírodě.

Jak vysvětluje doprovodná výstava, pěstitelé musí kromě dlouhodobě nízkých výkupních cen a z toho plynoucí chudoby čelit také dopadům klimatické změny. Ty popisuje kolumbijská pěstitelka kávy Luz Marina Reigoza z družstva COOAGRONEVADA: „Zima u nás už nepřichází jako dříve, počasí je nepředvídatelné. Někdy vůbec neprší, jindy zase dlouho nepřichází zima. Má to na nás dopady, ovlivňuje to sklizeň kávy.” Pěstitelé se změně klimatu brání například pomocí testování nových odrůd kávovníků nebo pěstování v zastínění, jak vysvětluje Maximiliano Beltran z peruánského družstva ASOSEYNEKUN: „Mám různé stromy kvůli zastínění kávovníků, které používáme pro ochranu půdy. S popadaným listím máme při čištění pozemku hodně práce. Slouží nám ale i jako hnojivo.”

Do organizace Férové snídaně se zapojují pouze dobrovolníci, kteří chtějí lokální akcí podpořit pěstitele ve světě. Nejčastěji to jsou pedagogové, faráři, studenti, knihovníci nebo příznivci z volnočasových organizací a měst. Férové snídaně se pořádají celorepublikově od roku 2011. Na akcích se dosud setkalo a posnídalo zde na podporu pěstitelů přes 59 000 účastníků. Akce se konaly v téměř 400 městech a obcích po celé ČR. Historicky nejaktivnější v pořádání akcí jsou v Brně, kde se společně snídalo dosud již na 20 místech. Celkově se do pořádání snídaní za dobu konání zapojilo téměř 830 organizátorů dobrovolníků, kteří akci pořádají ve svém volném čase.


Zdroj: Na Férové snídani se sešlo téměř 7800 účastníků na podporu pěstitelů ve světě. Fairtrade Česko a Slovensko. Tisková zpráva

Související

Právě teď jsme v přerodu využívání technologií, který nastane jednou za 100 let. Kolik času a prostředků mu věnujeme?

Přejít na článek

Coca-Cola HBC zahájila spolupráci s REkrabičkou, chce tak snížit produkci odpadu

Přejít na článek