Objevte kouzlo luštěnin s novým e-bookem od České veganské společnosti

20. 4. 2021

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

Užijte si všechny benefity luštěnin a inspirujte se v novém e-booku, který vydala Česká veganská společnost ve spolupráci s firmou Bonduelle. Bonduelle je francouzská rodinná společnost s více než 160letou tradicí a přední zpracovatel a dodavatel sterilované a mražené zeleniny v Evropě. V současné době Bonduelle vlastní 58 továren ve 12 zemích a dodává produkty do více než 100 zemí světa.

„V Bonduelle dobře víme, že příroda je naše budoucnost a proto jsme přesvědčeni, že zajištění potravy pro 9 miliard lidí po celém světě je možné jen díky luštěninám, zelenině a ovoci, které budou pěstované způsobem šetrným vůči přírodě,” říká Ľudmila Tóthová. „Našim cílem je inspirovat lidi k přechodu k rostlinné stravě a tím přispět ke zdravému životnímu stylu lidí a zdraví naší planety,” dodává Tóthová.

Právě úcta k půdě a vášeň pro zeleninu jsou pilíře, které značku Bonduelle provázejí již od jejího vzniku. Bonduelle se zavázalo k udržitelnému hospodářství prostřednictvím těchto kroků:

  1. Sklizeň v plné zralosti a sezoně. Zelenina je pěstovaná v její přirozené sezóně a v oblastech, které jsou pro danou plodinu nejvhodnější. Aby byla zabezpečená nejlepší chuť, barva a textura spolu se zachováním maximálního množství vitamínů a minerálů, sklízí se zelenina až v plné zralosti a je zpracována do 5 hodin od sklizně. Proto jsou výrobní závody v těsné blízkosti polí.
  2. Omezení pesticidů. Inovativní pěstitelské postupy testuje Bonduelle na třech pilotních farmách s cílem, aby do roku 2025 veškerá obdělávaná půda využívala alespoň dvě alternativní kultivační techniky.
  3. Ochrana biodiverzity a půdy. V Bonduelle dbají na zachování biodiverzity prostřednictvím ochrany vody a půdy, snížením chemických vstupů a celkové uhlíkové stopy. Cílem Bonduelle do roku 2025 je 100% využitelnost celé sklizně včetně zbytků.
  4. Používání udržitelných obalů. Složení, váha a environmentální stopa obalů je to, čím se Bonduelle neustále zabývá a snaží se plně integrovat do cirkulární ekonomiky. Cílem je do roku 2025 snížit hmotnost a tloušťku obalů a dosáhnout 100% recyklovatelných nebo opakovaně použitelných obalů.

V novém e-booku najdete lahodné recepty rozdělené na snídaně, svačiny, polévky a hlavní jídla. Všechny recepty jsou velmi jednoduché a vhodné pro začátečníky Na tvorbě e-booku se podílela také influencerka a blogerka MaruškaVeg.

„Každá luštěnina vyniká něčím jiným a podle toho ji také používám. Například červenou čočku ráda přidávám do polévek nebo omáček. Z fazolí peču brownies nebo je máme rádi jen tak v rajčatové omáčce. Nejoblíbenější a nejčastější je u nás cizrna, protože se hodí snad ke všemu. Máme moc rádi cizrnu na paprice, hummus nebo pečenou cizrnu, kterou si pak dáváme na salát. Mým nejnovějším oblíbeným receptem z cizrny je salát ve kterém je i cibulka, řapíkatý celer, veganská majonéza a spousta dalších dobrot a recept na něj najdete právě v tomto e-booku,” dodává Maruška.

Pokud vás téma luštěnin a benefitů jejich pravidelného zařazení do vaší stravy zajímá více, kromě stažení e-booku se také můžete zdarma zaregistrovat na webinář Dlouhověkost na talíři aneb bohatství ukryté v luštěninách, který proběhne 6. 5. od 18:00.

Související