Ochutnejte Sametový brunch z dílny Breakfaststory a spolku Díky, že můžem

16. 11. 2020

Díky, že můžem ve spojení s Breakfaststory představuje dobročinný projekt Sametový brunch. Pod tímto názvem se skrývá menu ze tří sociálních podniků vytvořené k příležitosti 17. listopadu. Namísto tradičního brunche u dlouhého stolu uprostřed Národní třídy si lidé mohou objednat sváteční menu s rozvozem až domů po celé Praze. S každou pořízenou snídaní putuje druhá porce s pomocí platformy Breakfastory seniorům v nouzi.

Spolek Díky, že můžem se organizaci největších oslav sametové revoluce Korzo Národní věnuje již sedmým rokem. Tradičně k nim patří Sametový brunch, při kterém se lidé během rána a dopoledne schází u dlouhého prostřeného stolu uprostřed Národní třídy. V letošním roce museli organizátoři tuto mezi lidmi oblíbenou aktivitu přizpůsobit současné epidemiologické situaci. Díky spojení s platformou Breakfastory si lidé mohou Sametový brunch objednat až do bezpečí svého domova.

Spolupráce Breakfastory a Díky, že můžem navíc umožňuje společně podpořit v tuto chvíli zvlášť ohrožené členy naší společnosti. „Prostřednictvím Breakfaststory spojujeme několik sociálních gastropodniků. Jejich zaměstnanci se často ocitli v náročných životních situacích, ztratili domov nebo se narodili s fyzickým či duševním hendikepem. I přes to všechno mají velkou odhodlanost pracovat, což dokazují prostřednictvím jejich výborných jídel a produktů,“ říká Lucie Hyblerová, zakladatelka platformy. U podpory sociálních podniků však Breakfaststory nekončí. S každou zakoupenou porcí Sametového brunche putuje druhá seniorům a seniorkám v nouzi.

Na eshopu Breakfaststory si lidé mohou objednávat speciální sametový brunch ze tří sociálních podniků. Ty pracují s různými skupinami znevýhodněných osob – počínaje Jídelnou Kuchařek bez domova zaměřující se na práci se ženami, které mají zkušenost s bezdomovectvím. Druhý zapojený podnik vystupuje pod zkratkou GULE (Gastronomie umožňující lidem existovat) a pracují v něm především lidé se zdravotním hendikepem. Poslední menu připraví v Tiché cukrárně, kde pečou neslyšící cukrářky a cukráři.

Spolupráci si organizátoři oslav 17. listopadu chválí. „Menu Sametového brunche nově obsahuje kromě dobrého jídla i dobrý skutek. Slavnostní ráno, které si lidé užijí i díky brunchi z bezpečí domova, v sobě tak ponese i kousek zodpovědnosti a solidarity, která je pro fungování demokracie tak důležitá,“ uvedla Anna Zemanová, organizátorka z Díky, že můžem.

Sametový brunch lze na 17. listopadu objednat v předprodeji na e-shopu Breakfaststory. V symbolické ceně 198,9 Kč je zahrnuto jídlo včetně dopravy a eko obalu, zvláštní vydání Deníku N (Listopadoviny) a připínací trikolora. Částka zároveň pokrývá druhou porci pro seniora v nouzi včetně dopravy. Doručení je z technických důvodů možné pouze po Praze.

Menu I: Veganský brunch z Jídelny Kuchařek bez domova:

Vegan vajíčková pomazánka s černým sezamem (150 g, alergeny: 6, 11) Domácí pletýnka (alergen 1)

Ovocná bublanina s kokosovou drobenkou (alergeny: 1, 8)

Menu II: Koblížkový brunch z foodtrucku GULE:

Čerstvě připravené tvarohové mini-koblížky s polevou LOTELLA – z Nutelly + drcených Lotus (8 ks, alergeny: 1, 3, 7, 8)

Menu III: Brunch z Tiché cukrárny:

Medium quiche se špenátem (235 g, alergeny: 1, 3, 7)

Skořicový šnek (35 g, alergeny: 1, 3, 7)

Více informací naleznete na www.breakfaststory.cz.

Související

Nadace ČEZ pomůže zlepšit sociální služby: neziskovým organizacím přispěje na rozvoj a vzdělávání

Přejít na článek

3000 přečtených knih pomůže dětem v nouzi. Začíná akce Čteme pro Kuře.

Přejít na článek

Česká rozvojová agentura otevírá firmám možnost získat dotaci na rozvojové projekty

Přejít na článek