Připojte se s Kokozou k Mezinárodnímu týdnu kompostování

7. 5. 2020

Mezinárodní týden kompostování letos slaví své 25. výročí a jako každý rok probíhá první květnový týden (3. - 9. května 2020). Využijte tento týden ke vzdělávání o kompostování a naučte se správně kompostovat. Organizace Kokoza přináší řadu nápadů a doporučení, jak s kompostováním začít.

Ano, i kompost má svůj svátek, dokonce sedmidenní. International Compost Awareness Week (ICAW) bychom mohli doslova přeložit jako „Mezinárodní týden povědomí o kompostu“. Jde o největší vzdělávací iniciativu v oblasti kompostování. Téma letošního ročníku je opravdu výstižné a založeno na skutečném příběhu: Soil loves compost. Půda miluje kompost. Cílem akce je zvýšit povědomí veřejnosti o výhodách kompostování a používání kompostu. Oficiálním ambasadorem za Českou republiku je organizace Kokoza společně se Státním fondem životního prostředí.

„S Kokozou jsme cítili jako naši povinnost tuto akci přinést do českých luhů a hájů, a tak jsme už druhým rokem v kontaktu s organizátorkou akce Beth Simone, a dalšími zapojenými organizacemi. Když jsme se o akci bavili v rámci naší kompostovací pracovní skupiny, stejné nadšení jako my cítili všichni,“ vysvětluje své zapojení do akce organizace Kokoza.

Proč je kompost důležitý?

  • Zlepšuje kvalitu půdy (dodává jí živiny)
  • Ovlivňuje kvalitu a zdraví vypěstovaných plodin
  • Pomáhá zadržovat vodu v půdě a krajině
  • Chrání rostliny před chorobami
  • Snižuje používání chemických hnojiv a pesticidů
  • Kompostováním organických zbytků předcházíme vzniku emisí metanu ze skládek
  • Mírní negativní dopady klimatických změn a přispívá k ochraně životního prostředí

Věděli jste, že každý z nás vytvoří průměrně 100 kg bioodpadu za jediný rok? Nebo že až 40 % toho, co házíme do směsného odpadu, jsou organické zbytky? Kompostování je v současnosti velké téma, protože právě organický materiál v půdě velmi chybí, o to víc v dobách sucha, které zrovna prožíváme. Pokud se chcete o kompostování dozvědět více, sledujte během týdne kompostování sociální sítě organizace Kokoza. Ta bude sdílet zajímavé příspěvky na téma kompostování a ukazovat hlavní důvody, proč je důležité kompostovat. Vysvětlí také, jak funguje uzavřený cyklus jídla, jak a proč třídit bioodpad a jaká jsou ve městě řešení k jeho zpracování.

Kromě Kokozy patří mezi propagátory Mezinárodního týdne kompostování také další organizace, instituce a firmy, které mají kompost ve svém srdci: Arnika, Ekodomov, Envirostyl, Florium, Impact Hub Praha či Petr Plíva za Výzkumný ústav zemědělské techniky. Pomoc s osvětou této akce potvrdili i dlouhodobí parťáci Kokozy jako jsou např. Městská část Praha 4, Kaufland a SKANSKA.


Zdroj: webové stránky organizace Kokoza

Související

Budoucnost jídla? Impact Hub spouští nový program pro udržitelnou produkci potravin

Přejít na článek

Seznamte se s Lauren Singer, environmentální aktivistkou, pro kterou je zero-waste hračka

Přejít na článek

Asociace společenské odpovědnosti nachystala balíčky udržitelných dárků do Velké vánoční soutěže na Lidovky.cz

Přejít na článek