Svět musí jíst méně masa, uvádí zpráva OSN o změně klimatu

7. 4. 2022

Nejlepší světoví klimatologové a klimatoložky toto pondělí, 4. dubna, vydali svou nejnovější zprávu o zmírňování klimatických změn a kategoricky prohlásili, že snížení spotřeby masa je zásadním opatřením pro řešení klimatické krize.

Organizace zvyšující povědomí o potravinách, ProVeg International, z celého srdce vítá publikaci zprávy, kterou vydal Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC), v níž se uvádí, že jedním z největších individuálních příspěvků ke snížení emisí je přijetí udržitelné a zdravé stravy, která zahrnuje snížení příjmu masa a mléčných výrobků prostřednictvím rostlinné stravy.

„Je příjemné slyšet, že IPCC vyzval ke změnám ve stravování, zejména ke snížení spotřeby masa, aby se snížily emise metanu. Globální vědecká komunita uznávající obrovský dopad, který má živočišné zemědělství na klima, je krokem správným směrem,“ řekl Raphael Podselver, vedoucí advokacie OSN v ProVeg.

ProVeg vede kampaň pod hlavičkou „Změň stravu, ne klima“, aby upozornila na environmentální dopad chovu zvířat na životní prostředí a letos také představila Radu mládeže. Organizace přinese toto poselství spolu s mladými klimatickými aktivistkami a aktivisty na konferenci OSN o změně klimatu COP27 v Egyptě v listopadu 2022, kde se dohodnou další kroky v boji proti změně klimatu.

„Vliv živočišné výroby na klima a naši planetu je čím dál častěji uznávám významnými institucemi. Doufáme, že i nová česká vláda se postaví ke Green Dealu čelem a přijme opatření, která jsou zcela nezbytná pro potravinovou soběstačnost a obyvatelnost světa, nejen pro budoucí generace,“ říká Eva Hemmerová, komunikační manažerka ProVeg Česko.

Nevládní organizace i korporace oslavují doporučení týkající se omezení masa a přechodu k rostlinnější stravě. Během COP26 byl silně kritizován globální metanový závazek, protože neupřesnil, které přímé akce vedou ke snížení emisí metanu. V reakci na to velký hráč potravinářského průmyslu, Upfield, zveřejnil své emise metanu a ukázal, že přechod na rostlinnou stravu může snížit vaše emise související s potravinami o 50 %.

Sally Smith, globální ředitelka pro udržitelnost a ESG společnosti Upfield, v komentáři ke zprávě IPCC uvedla: „Na COP26 začala důležitá diskuse o tom, jak naléhavě musíme řešit metan prostřednictvím fosilních paliv, zatímco metan v potravinářství a zemědělství nebyl téměř zmíněn. Minulý týden společnost Upfield zveřejnila svou vlastní metanovou stopu, aby vytvořila precedens pro transparentnost metanu v potravinářském sektoru. Jsme rádi, že se můžeme připojit k důležitému rozhovoru tím, že ukážeme transparentnost metanové stopy, a doufáme, že to inspiruje ty, kteří tvoří politiku, ale také podnikatelskou komunitu, aby udělali více – a rychle.“

Globální potravinový systém je zodpovědný za zhruba jednu třetinu celosvětových emisí skleníkových plynů. Největší podíl mají na svědomí potraviny živočišného původu.

Výzkum publikovaný v časopise Nature Food například zjistil, že globální emise plynů z potravin živočišného původu jsou dvakrát vyšší než z potravin rostlinného původu a jsou zodpovědné za přibližně 20 % globálních emisí.


Zdroj: Svět musí jíst méně masa, uvádí zpráva OSN o změně klimatu. ProVeg International. Tisková zpráva, 6. 4. 2022

Související

Evropanům není lhostejná jejich uhlíková stopa. Snaží se ji snižovat i firmy ve výrobě a retailu

Přejít na článek

Značka The Vegetarian Butcher odhaluje „Slona v místnosti” na konferenci COP26

Přejít na článek

Akce u příležitosti Dne Země přinesla tipy na udržitelné každodenní aktivity

Přejít na článek