
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Ze světa členů
28. 4. 2025
Jak může jedna změna v menu přispět k udržitelnější budoucnosti? Odpověď nabízí rostlinný catering, který v posledních letech získává na oblibě nejen díky své šetrnosti k planetě, ale i schopnosti oslovit početnější skupiny osob s alergiemi či intolerancemi na laktózu, osoby omezující maso či vegany a vegetariánky. Zájem o udržitelný a rostlinnější catering roste také u firem, které díky němu mohou výrazně zvýšit své ESG.
Méně emisí, méně vody, více budoucnosti
Z reportu zveřejněném v roce 2019 vyplývá, že čistě rostlinný catering může mít zásadní environmentální přínosy. Například při nahrazení konvenčního cateringu čistě rostlinným, a to na 2denním eventu pro pouhých 150 lidí, může dojít k úspoře:
Plánování cateringu tedy není jen drobným vylepšením pro chuťové pohárky hostů a hostek, ale právě reálným nástrojem pro snížení uhlíkové stopy celého eventu, ať už jde o konferenci, firemní večírek či o snižování negativního dopadu stravy u institucí, jako jsou školy a univerzity.
Case study: Konference s chutí změny
Dobrým příkladem, jak lze udržitelný catering efektivně využít, byla konference Vyspělé Česko 2024, kterou pořádala byznys platforma Změna k lepšímu. Organizátoři a organizátorky si kladli za cíl uspořádat co nejšetrnější událost. Ve spolupráci s organizací ProVeg Česko se proto rozhodli pro rostlinný catering, zároveň se zaměřili na měření a kompenzaci uhlíkové stopy celé akce.
Díky detailnímu sběru dat přímo od účastnictva, volbě bezmasého občerstvení a spolupráci s ověřenými dodavateli se konference stala inspirací pro další organizace a dosáhla téměř 9x nižší ekologické náročnosti přímo u cateringu, v porovnání s konvenčním občerstvením. Report z akce je ke stažení na webu ProVeg.
Nová databáze udržitelných cateringů
Pro všechny, kteří hledají spolehlivý catering s rostlinným zaměřením, představila organizace ProVeg Česko Databázi udržitelných cateringů. Najdete v ní podniky jako Bis.tro, Green Leaves, Catering zdravě nebo Hostina catering. Databáze se postupně rozrůstá a nově se přidal například sociální podnik Kuchařky bez domova, který dává práci ženám se zkušeností s bezdomovectvím a zároveň bojuje proti plýtvání potravinami.
Například Kuchařky bez domova zachrání každý týden až 120 kg ovoce a zeleniny, které by jinak skončilo v odpadu. Z těchto surovin pak připravují chutné pokrmy pro nejrůznější akce – od coffee breaků po slavnostní hostiny.
„Je skvělé, že se stále více firem vydává cestou rostlinného cateringu. Z naší zkušenosti víme, že catering bez masa (a živočišných produktů) má mnoho výhod. Od těch etických a udržitelných až po schopnost nabídnout zdravé občerstvení pro zaměstnance či klienty, které je nasytí a dodá jim potřebnou energii. Kuchařky bez domova se navíc soustředí na personalizované menu, díky kterému dokážeme vyjít vstříc například i potravinovým intolerancím a dalším omezením,” komentuje Aneta Makovská, PR & marketing specialistka v Kuchařky bez domova.
Catering jako udržitelná volba pro vaši firmu
Chcete se dozvědět více o tom, jak můžete správnou volbou občerstvení snížit uhlíkovou stopu firmy, efektivněji využívat zdroje a přispět k udržitelnější budoucnosti? Spojte se s organizací ProVeg Česko v rámci workshopu určeného pro ESG a eventové manažery*ky, osoby pracující v HR, ale i cateringové firmy a ty, kdo mají na starost firemní stravování.
Díky workshopu zjistíte, jaký dopad mají různé stravovací modely a jaké benefity přinese rostlinný catering. Díky praktickým tipům navíc prospěšné změny efektivně implementujete a získáte návod na to, jak je komunikovat pracovnímu týmu i klientele a motivovat je tak k udržitelnější volbě.
Zdroj: Udržitelný catering: když jídlo mění svět. ProVeg. Tisková zpráva
Ze světa členů