

Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
26. 4. 2021
Skutečně zdravá škola se v březnu 2021 obrátila na vedoucí školních jídelen škol zapojených do programu s prosbou o sdílení svých zkušeností s využíváním potravin od regionálních producentů a s využíváním biopotravin v rámci školního stravování. Z průzkumu vyplývá, že většina jídelen Skutečně zdravých škol nakupuje čerstvé regionální produkty.
Cílem průzkumu bylo zjistit, jak často školní jídelny regionální produkty kupují, které produktové kategorie nejčastěji objednávají a které překážky jim brání nakupovat více a častěji. Ptali jsme se také, zda a jaké biopotraviny školní jídelny kupují.
Z průzkumu mimo jíné vyplývá, že 89 procent jídelen Skutečně zdravých škol nakupuje čerstvé regionální produkty, 46 procent několikrát týdně, 23,5 procenta dokonce každý den. Nejčastěji jídelny nakupují zeleninu, ovoce, maso a mléčné výrobky. Mezi největší překážky většího uplatnění produktů od regionálních producentů patří nemožnost zásobovat jídelny, vyšší cena a nedostatečná nabídka. Téměř 44 procent školních jídelen Skutečně zdravých škol za poslední rok nakoupilo biopotraviny. Jídelny jsou ochotné si za biopotraviny připlatit, 27 procent z nich je ochotno připlatit 20 % nad konvenční potraviny, 41 procent z nich o 10 procent více. Nejčastěji nakupují bio ovoce, zeleninu a mléčné výrobky.
Níže najdete shrnutí průběžných výsledků, aktuální stav si můžete prohlédnout zde. Do průzkumu se zatím zapojilo 115 školních jídelen. Pokud se vaše školní jídelna do průzkumu zatím nezapojila, můžete dotazník vyplnit zde.
Zdroj: Skutečně zdravá škola – Novinky ze škol – Ve Skutečně zdravých školách se používá jídlo zblízka – výsledky průzkumu. Skutečně zdravá škola – Domů [online]. Dostupné ZDE.