2 Konec
hladu

Vymýtit hlad, dosáhnout potravinové bezpečnosti a zlepšení výživy, prosazovat udržitelné zemědělství

Inspirace z Česka

Sbírka potravin

Sbírka potravin je dnem solidarity, při kterém může každý pomoci tím nejjednodušším způsobem –darem trvanlivých potravin a drogerie. Všechny vybrané produkty putují prostřednictvím regionálních potravinových bank přímo do odběratelských neziskových organizací, které pomáhají například opuštěným seniorům, matkám samoživitelkám, rodinám v krizi, lidem bez domova či lidem s psychickým a tělesným postižením.

více

SOS do školky

Projekt SOS (Svačinka – Oběd – Svačinka) do školky je jedním z projektů organizace WOMEN FOR WOMEN, o.p.s. Cílem projektu je pomoci dětem, jejichž rodiče si nemohou dovolit zaplatit dětem stravování v mateřské škole. Díky projektu děti získají zdravou a vyváženou stravu, kterou v období růstu tolik potřebují. Zároveň je zabezpečena jejich předškolní výchova, jež je významnou přípravou na školní docházku.

více

S Lidlem šetříme jídlem

Projekt S Lidlem šetříme jídlem má za cíl snížení objemu potravinového odpadu. Ve všech prodejnách Lidl najdete v blízkosti pekárny speciální stojany s taškami plnými ovoce a zeleniny. Za jednotnou cenu 25 Kč získáte 3 kg různorodého ovoce a zeleniny z poškozených balení, z balení, ve kterém byl špatný třeba jen jeden kus, ale ostatní jsou v pořádku, a takzvané jednodenní artikly.Ty podléhají rychleji zkáze a druhý den už není možné nabídnout je za plnou cenu.

více

Inspirace ze zahraničí

Zero waste veganská restaurace

Vojtech Végh je světoznámý šéfkuchař, autor knihy SURPLUS: THE FOOD WASTE GUIDE FOR CHEFS a zakladatel první zero waste a veganské restaurace na světě. Strávil více než deset let prací v restauracích po celém světě, od bister po restaurace s hvězdičkou Michelin a od Anglie po Kambodžu. Bylo pro něj skličující vidět množství jedlého potravinového odpadu vytvořeného v kuchyni restaurací. Rád zpochybňuje způsob, jakým myslíme hlavně o jídle.

více

Hinoman

Společnost Hinoman je izraelský zemědělský start-up, který se zaměřuje na pěstování rostliny s vysokým obsahem proteinu zvané Mankai. Mankai je možné pěstovat celoročně a je nenáročná na vodu, půdu a energii. Hinoman strávil téměř 10 let kultivací této zeleniny a vývojem udržitelných metod pro její pěstování. Cílem pěstitelů je, aby se Mankai do roku 2025 stala známou a dobře dostupnou značkou potravin.

více

Hampton Creek

Společnost Hampton Creek hledá v rámci své značky Just nové využití rostlinných bílkovin s cílem přeměnit současný potravinový systém tak, aby dobré a chutné jídlo bylo zároveň zdravé, udržitelné a cenově dostupné. Projekt je založen na analýze více než 400 000 druhů rostlin, které by mohly být využity k výrobě potravin. První z řady nových udržitelných produktů je například rostlinná majonéza Just Mayo nebo veganská míchaná vajíčka.

více

Aktuality na téma SDG 2

Češi umějí pomáhat. Jarní Sbírka potravin vynesla 467 tun zboží

Přejít na článek

Zero waste šéfkuchař Vojtech Végh: Chuť vyhazujeme do koše, u jedné ingredience je až 32 způsobů přípravy

Přejít na článek

Nevydané polévky získají sociálně potřební spoluobčané

Přejít na článek

Co můžete udělat jako jednotlivec

  • Nakupujte lokální a sezónní suroviny.

    1
  • Zamrazujte si na později jídlo, které nesníte.

    2
  • Kupujte i „ošklivou“ zeleninu a ovoce.

    3
  • Zkuste postupně snižovat množství jídla, které vyhazujete.

    4
  • Vyhledávejte lokální, sezónní a fair trade výrobky.

    5

Co můžete udělat jako firma

  • Plaťte zaměstnancům takovou mzdu, díky které mohou svým rodinám zajistit dostatek výživného jídla.

    1
  • Zajistěte zaměstnancům možnost výživného jídla při práci.

    2
  • Požadujte po dodavatelích šetrný přístup k půdě, zvířatům a ekosystémům.

    3
  • Neplýtvejte vodou a požadujte totéž od svých dodavatelů.

    4
  • Jako obchodní řetězce spolupracujte s místními potravinovými bankami.

    5

Podcíle

Do roku 2030 vymýtit hlad a zajistit přístup všem lidem, zejména chudým a ohroženým, včetně malých dětí, k bezpečné, výživné a dostačující stravě po celý rok

Do roku 2030 odstranit všechny formy podvýživy a do roku 2025 dosáhnout mezinárodně dohodnutých cílů ohledně zakrnění a hubnutí dětí mladších pěti let a vyřešit výživové potřeby dospívajících dívek, těhotných a kojících žen a starších osob

Do roku 2030 zdvojnásobit zemědělskou produktivitu a příjmy malých zemědělců – zejména žen, původních obyvatel, rodinných farmářů, pastevců a rybářů – pomocí zajištění bezpečného a rovného přístupu k půdě, dalším výrobním zdrojům (a vstupům), znalostem, finančním službám, trhům a vytvářením příležitostí k vytváření přidané hodnoty a přístupu k zaměstnání v nezemědělském sektoru

Do roku 2030 zajistit/zavést systémy udržitelné výroby potravin a (zavést) odolné zemědělské postupy, které zvýší produktivitu a výrobu a pomohou zachovat ekosystémy posilující schopnosti půdy přizpůsobit se klimatické změně, extrémnímu počasí, suchu, záplavám a dalším pohromám, a které postupně zlepší kvalitu půdy

Do roku 2020 zajistit zachování genetické rozmanitosti osiv, pěstovaných plodin, hospodářských a domácích zvířat a jejich divoce žijících příbuzných druhů, mimo jiné pomocí správně spravovaných a diverzifikovaných semenných a rostlinných bank na národní, regionální i mezinárodní úrovni a zajistit přístup ke spravedlivému sdílení přínosů z využívání genetických zdrojů a tradičních poznatků, v souladu s mezinárodními dohodami

Zvýšit investice, mimo jiné i prostřednictvím posílené mezinárodní spolupráce, do venkovské infrastruktury, zemědělského výzkumu a nadstavbových služeb, vývoje technologií a genových bank zvířat a rostlin za účelem zlepšení zemědělských výrobních kapacit v rozvojových zemích, zejména v těch nejméně rozvinutých

Napravit a předcházet obchodním omezením a pokřivením na světových zemědělských trzích, mimo jiné prostřednictvím souběžného odstranění všech forem dotací na vývoz a dalších opatření s obdobným účinkem, v souladu s mandátem rozvojového kola v Dauhá

Přijmout opatření k zajištění řádného fungování trhu potravinářských komodit a jejich derivátů a usnadnit včasný přístup k informacím o trhu, včetně informací o potravinových rezervách, s cílem přispět k omezení extrémní volatility cen potravin

zpět na SDGs