Po stopách fairtradových pěstitelů v Peru

Ze světa členů

20. 2. 2024

V úzké skupině vyrazili z organizace Fairtrade na konci září po stopách fairtradových pěstitelů banánů, kakaa a kávy. Na cestu se s nimi vydali světoznámá cukrářka Mirka van Gils Slavíková, food blogerka a redaktorka magazínu Apetit Darina Sieglova, youtuber Martin Creep a redaktor celostátního deníku Pravda Andrej Barát. Každý den jsme sbírali co nejvíce zážitků, aby novináři i influenceři zjistili, jak funguje Fairtrade, porozuměli životu pěstitelů a mohli dál sdílet své zkušenosti. Přečtěte si jejich reportáž.

Nejprve jsme navštívili fairtradové pěstitelské družstvo APBOSMAN, které v oblasti Piura pěstuje fairtradové bio banány. Aby se opravdu vžili do života pěstitelů, vyzkoušeli si někteří z účastníků cesty těžkou práci na banánové plantáži na vlastní kůži. Právě utržený trs banánů přitom váží až padesát kilo. Martin a Darina to zvládli na jedničku.

Ale nejen to, na naší první zastávce v družstvu APBOSMAM jsme viděli, jak je biodiverzita důležitá pro udržitelné pěstování banánů. Balbino Reyes Rosales, který pracuje jako technik v banánovém družstvu nám vysvětlil, že: „Biodiverzita nám zabezpečí rovnováhu, políčka budou odolnější vůči chorobám, bude fungovat biologická ochrana před škůdci. Aby byla půda odolnější vysazujeme k banánům i kokos, chilli papričky, karambolu nebo luštěniny.“

V APBOSMAMu celou svou produkci prodávají za podmínek Fairtrade (týdně průměrně 8 až 10 kontejnerů). Fairtradový příplatek činí 1 USD za každou krabici banánů a investují ho mimo jiné do výroby organických hnojiv a kompostování. Hnojiva a kompost pak prodávají za symbolickou cenu svým členům.

Po banánech jsme se přesunuli do kakaového družstva Norandino v Sierra de Piura. Zde jsme se dozvěděli, jak mohou vypadat různé nečekané dopady klimatické změny a tím ohrožovat živobytí pěstitelů. Místní pěstitel Angel Santos nám ukázal nakousaný kakaový bob a popisoval: „Veverky původně žily výše v horách, ale kvůli klimatické změně a měnícím se teplotám nemají dostatek potravy v jejich původním prostředí a staly se škůdcem na mém poli.”

V Norandinu platí z fairtradového příplatku i skupinku agroinženýrů, kteří objíždějí pěstitele a radí jim s udržitelnými postupy hnojení a zalesnění. Část příplatku jde také do rozvoje zpracovatelské továrny přímo ve městě Piura, kde se kakao zpracovává na kakaovou hmotu.

Naše poslední zastávka vedla za pěstiteli kávy, vystoupali jsme do nadmořské výšky 1.869 m.n.m. Navštívili jsme fairtradové družstvo COCLA, kde pěstují výběrovou fairtradovou kávu. Dali jsme si s pěstiteli slepičí vývar, navštívili jsme kávovníkové plantáže a ochutnali kávové třešně. Setkali jsme se na příklad s Edith Mellado, pěstitelkou kávy, která nám vyprávěla: „Jsem již ze 4. generace pěstitelů kávy a je pro mě důležité podporovat mladé, aby dál chtěli zůstávat na vesnicích a chtěli kávu dál pěstovat. Sama jsem studovala v Cuzcu a absolvovala baristický kurz v Limě, ale s narozením malé jsem se vrátila. Pěstování kávy je nedílnou součástí našeho života.” Slova Edith pro nás byla nadějí a velkou vzpruhou.

V družstvu COCLA také prodávají veškerou úrodu za podmínek Fairtrade a soustředí se na výběrovou kávu. Jsou vzorem pro ostatní pěstitele v regionu, spojují 3500 pěstitelských rodin. Z fairtradového příplatku postavili nejen zázemí na zpracování kávy, ale i hydroelektrárnu.


Zdroj: Po stopách fairtradových pěstitelů v Peru. Fairtrade Česko a Slovensko. Blogový článek

Související

Fairtradový standard pro kávu obsahuje nově rozsáhlejší prevenci odlesňování

Přejít na článek

Mezinárodní den kávy připomíná, že budoucnost kávy závisí na zlepšení pracovních a životních podmínek jejích pěstitelů

Přejít na článek

Africké fairtradové růže mají nižší dopady na životní prostředí než ty z evropských skleníků

Přejít na článek