Rostlinná strava se v Česku těší oblibě i mimo Veganuary

Ze světa členů

7. 2. 2024

Rostoucí obliba rostlinné stravy a větší dostupnost alternativních produktů se odráží i na změně stravovacích návyků v Česku. S koncem lednové výzvy Veganuary mají Češi a Češky možnost se zapojit do tuzemské obdoby Veggie Challenge. Tato 30denní výzva nejen nabízí cestu ke zdravějšímu a rostlinnějšímu jídelníčku, ale také se od ostatních výzev liší v tom, že zúčastněným nabízí vlastní aplikaci, možnost zakoupit si zvýhodněné starter kity s veganskými produkty a atraktivní soutěže.

Dle dat výzkumné agentury FMCG Gurus v Česku stoupá trend flexitariánství, kdy lidé cíleně snižují konzumací živošičných produktů. V Česku se takto stravuje už 25 % populace. Veggie Challenge může být právě pro tuto skupinu lidí průvodcem, jak snížit spotřebu živočišných produktů skrze tipy na recepty a možnost se o tématu vzdělávat.

Jedná se již o třetí ročník Veggie Challenge v Česku, do které se již přihlásilo přes 25.000 osob. Letos se do kampaně zapojily značky jako Garden Gourmet, Zott, Good Calories, Lunter, Meggle, UGO či Spak, ale také retailové řetězce včetně Albert či dm drogerie. Veggie Challenge ve svých kavárnách podpoří i Starbucks.

„Je zjevné, že přechod na rostlinnější jídelníček není jen krátkodobým trendem, ale skutečnou celospolečenskou změnou. Svědčí o tom i rostoucí zájem o Veggie Challenge nejen ze strany veřejnosti, ale také výrobců a prodejců potravin, což mě velmi těší. Společně tak budujeme povědomí o rostlinné stravě a jejích benefitech, a usilujeme o to, aby byla rostlinná nabídka dostupná pro všechny, kdo o ni mají zájem,” uvedla manažerka kampaně Tereza Trávníčková.

Správně sestavená rostlinná strava může vést ke zdravějšímu jídelníčku a působit jako prevence či léčba některých nemocí. Navíc má rostlinnější strava pozitivní dopad na životní prostředí, jelikož potraviny živočišného původu jsou zodpovědné za dvakrát více skleníkových plynů než potraviny rostlinného původu. Živočišný průmysl je také náročný na vodu, a pokud se zapojíte do Veggie Challenge můžete po dobu 30 dnů na rostlinné stravě potenciálně ušetřit až 39 000 litrů vody. Změna stravovacích návyků je tak jedním z nejúčinnějších řešení klimatické krize.

Životy zvířat mohou být dalším důvodem pro zapojení se do výzvy. Průměrný člověk stravující se konvenčně sní během svého života tisíce zvířat, z nichž většina pochází z velkochovů. Rostlinná strava, která neobsahuje živočišné produkty, přispěje k jejich menší poptávce a následně sníží zbytečné utrpení a umírání zvířat v budoucnosti.

Ve spolupráci s projektem Pestré jídelny organizace NESEHNUTÍ se v polovině února rozběhne také speciální Veggie Challenge pro školní jídelny. Jídelny si v ní sami vyberou, jak moc se zapojí. Například druhý stupeň výzvy splní, pokud do jídelníčku zařadí alespoň jedno vyvážené rostlinné jídlo týdně. Výzvou bude zařízení provázet tým Pestrých jídelen, který kuchařkám a kuchařům pomůže s výběrem a poradí s přípravou chutných receptů nebo vzděláváním dětí přímo ve škole. Jídelny se chutným a zdravým pokrmům založeným na luštěninách a zelenině vyhýbají. Děti je prý nechtějí. My je nyní vyzýváme, aby spolu s námi tento mýtus zbořili,” řekla koordinátorka projektu Pestré jídelny Anna Neumannová.


Zdroj: Rostlinná strava se v Česku těší oblibě i mimo Veganuary. ProVeg. Tisková zpráva

Související

Letošní B4L bude nejen o hudbě, ale i o udržitelném stylu života

Přejít na článek