Udržitelný brunch: Když inovace přicházejí z univerzit
15. 9. 2023
Brány poslucháren a laboratoří se za pár dnů otevřou, a tak je nejvyšší čas se naladit na vlnu inovací, udržitelnosti a rozvoje toho nejcennějšího, co máme — vzdělání. Středeční dopoledne proto patřilo dalšímu ze série Udržitelných brunchů, které Asociace společenské odpovědnosti pro své členy pravidelně pořádá, tentokrát na téma Univerzity a udržitelnost.
Historické prostory v moderním kabátku ve Sněmovní 7 se začaly plnit a univerzity se připravovaly na představení jednoho udržitelného projektu z toho mnoha, které na svých alma mater podporují. Prvním tématem byla Jedlá školní zahrada. Kvalita stravování v základních školách je téma, které je potřeba rozvíjet i u nás. A právě proto se Lidl spojil s organizací Skutečně zdravá škola a společně budují jedlé zahrady v českých školách. „Je to celoškolní program kvalitního a udržitelného školního stravování a vzdělávání o jídle,” uvedla Eliška Froschová Stehlíková, CSR specialistka Lidl Česká republika, a doplnila, že Lidl si všeobecně zakládá na tom, aby se lidé stravovali vědomě. Ve společnosti podporují veganský sortiment, snižují obsah cukru nebo vybírají kakao, ryby a sóju s certifikátem udržitelnosti.
A k tomu vedou i děti. V loňském školním roce vybrali šest zahrad a letos čeká dalších šest. Zahrada je místem, kde jsou nejen záhony a keře, ale i kurník, hmyzí domky, zavlažování, kompostéry a podobně. Ve školách vznikají místa, kde se děti nejen baví, ale i vzdělávají a učí se mít vztah k potravinám.
Mapovací letecké stroje nebo Dobrotrh
Další kroky vedly na první univerzitu – Jitka Kumhálová z České zemědělské univerzity začala s lehkostí vysvětlovat projekty, nad kterými nejednomu z hostů spadla brada. „Zaměřujeme se na precizní zemědělství a využití smart technologií,” začala a představila projekt Foresthor, autonomní pozemní platformu pro údržbu pastvin, naváděcí systém s podporou umělé inteligence nebo autonomní letecký stroj k přenášení nákladu.
Od technologií, nad kterými obyčejným smrtelníkům často zůstává rozum stát, jsme se přesunuli ke strategiím a ambiciózním plánům. Barbora Štumpfová představila udržitelnost na Jihočeské univerzitě. Zmínila získanou HR Award a plán genderové rovnosti, revitalizaci celého kampusu a elektromobilitu, účast na Kongresu globálního udržitelného rozvoje v Saudské Arábii nebo unikátní laboratoř LCA, která sleduje výpočet vodní a uhlíkové stopy.
Z jižních Čech do Brna, rovnou na Masarykovu univerzitu. „Máme udržitelnost v genech,” zaznělo z úst Richarda Hubla. „Naše univerzita je obrovská a tak je obrovská i její stopa. My si to uvědomujeme a v nabídce máme přes 2000 předmětů s vazbou na udržitelný rozvoj, naše antarktická stanice Johana Gregora Mendela zkoumá dopady změny klimatu už přes 15 let nebo pečlivě přizpůsobujeme vnitřní správu – šetříme zdroje, máme strategii odpovědného nakupování a podobně.”
Od strategií do Centra společenské odpovědnosti a udržitelnosti nás přenesla Renata Kučerová z Mendelovy univerzity. To vzniklo jako dobrovolná aktivita pedagogů a dnes propojuje i studenty nebo veřejnost. Pyšní se spoustou aktivit – přednášky, Den společenské odpovědnosti, studentské projekty, Gratis Point na kolejích nebo známý Dobrotrh.
Unikátně udržitelná menza a precizní cestovní kodex
„Letos slavíme dvacet let školy, patříme tak k nejstarším soukromým školám v Česku,” zaznělo do mikrofonu. Na pódium přišel Dominik Stroukal, kterého si všichni na první dobrou spojíme spíš s ekonomií. Tentokrát ale představil unikátní program Škola bez bariér na Metropolitní univerzitě v Praze. „Být na vozíku je špatný a být na vozíku bez vzdělání je úplně špatný. Před úrazem jsem jen sportoval,” vyprávěl svůj příběh na videu David, kterému program MUPu dal novou naději na vzdělání. A pak přišlo překvapení…
Před hosty se postavila Magdaléna Zbránková a Petra Rydvalová z Technické univerzity v Liberci s originálními náhrdelníky na krku. Společně totiž rozběhly workshop EFektivní upcyklace pro všechny generace. „Vzaly jsme pet lahev, vytvořily produkt, nacenily ho a to všechno jsme zabalily do workshopu a nabídly veřejnosti, středoškolákům, akademikům. Pravidelně se tak bavíme výrobou z odpadu a na konci představujeme podnikatelský záměr,” popsala Magdaléna Zbránková a dodala, že za necelé čtyři rok za nimi přišlo přes 560 účastníků!
A teď zpět do Prahy na Univerzitu Karlovu. Nikola Rusová přišla s heslem „UK zdravě, chutně a udržitelně” a představila cestu, jak se stravování v menze proměnilo v udržitelné stravování, které rozhodně neznamená „jsme vege, jsme sladcí”. Na pomoc si přivzali odbornou podporu, zařadili čtyři veganská jídla a vydali se Na cestu k udržitelnosti 2030.
A od jídla k cestování nás vzala Zuzana Huňková z Univerzity Palackého. „Akademici cestují kvůli své práci neustále, a tak jsme sestavili Cestovní kodex. Redukujeme zbytné cesty, monitorujeme uhlíkovou stopu, kompenzujeme a především informujeme. Stanovili jsme si také docela ambiciózní cíl – snížit emise CO2 z pracovních cest na 50 % do roku 2030 oproti roku 2019.“
A na konec? Porce kreativity v podobě Vysoké školy kreativní komunikace. „Studenti se zaměřují na marketing a komunikaci, Design Motion Copy nebo literární tvorbu. Všichni jsou si rovni a dostávají nespočet možností na unikátní stáže ve světoznámých firmách, navštěvují agenturní dílny a opravdový proces reklamních agentur poznají v Kreativním Kanclu,” popsala Lenka Turnerová. A pak přišlo velké odhalení – spuštění online kurzu ESDGs! od Západočeské univerzity v Plzni a několika dalších univerzit napříč Evropou, který je součástí naší Laboratoře udržitelnosti. Je určený pro nováčky v problematice Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) od OSN jako celku a na konci čeká mezinárodní certifikát o absolvování.
Když se nakonec všichni sešli u retro vzpomínkové snídaně ze školních let od společnosti InCatering, stoly po bocích se prohýbaly pod batůžky, sešity a školními potřebami. Bez kousku dobra se žádná událost Asociace společenské odpovědnosti neobejde, a stejně tomu bylo tentokrát. Každý totiž s sebou přinesl vybavený školní batůžek nebo penál pastelek, ručník nebo pastu a kartáček na zuby a doplnil batůžky ostatních. A tak se prostřednictvím Batůžkového projektu organizace Mary’s Meals povedlo na jednom brunchi vybavit 40 školáků a školaček v africkém Malawi!
Děkujeme společnosti Lidl Česká republika, která podpořila nejen organizaci setkání, ale také Batůžkový projekt.
Na fotky z události se můžete podívat ZDE.
Autor: Asociace společenské odpovědnosti