Vánoční hostina: Jak nakoupené jídlo nevyhodit a efektivně využít?

22. 12. 2021

Zvládnout nákup v předvánočním shonu je jen první krok. Co pak se vším tím jídlem v taškách, aby se nezkazilo? Domácnosti v Evropské unii mají na svědomí 53 % všeho vyhozeného jídla. V Česku podle Mendelovy univerzity doma vyhodíme v přepočtu na osobu za rok téměř 34 kg jídla, které by se ještě dalo sníst. Plýtvání jídlem má významný negativní vliv na životní prostředí a koneckonců jde i o vyhozené peníze. Abychom jej omezili, stačí se řídit základními pravidly. Iniciativa Zachraň jídlo se v nových videonávodech věnuje tématům skladování a zpracování nejrůznějších surovin a také správnému nakládání s ovocem, jehož spotřeba před Vánoci stoupá. Chce v nich ukázat, jak lze jednoduše předcházet plýtvání a ušetřit tím nejen peníze, ale i planetu.

Spíž versus lednice
„Jednou z nejčastějších příčin, proč se kuchyňské koše plní jídlem, je špatné skladování. Právě nesprávné skladování jednak významně snižuje kvalitu potraviny a současně zkracuje její životnost,” říká Petra Čížková ze Zachraň jídlo. Jak tomu zabránit? Rozdělte si nákup na to, co patří do lednice a co ne. Potraviny v ledničce je pak nutné správně rozdělit do poliček a boxů. U zbytku nákupu stačí vědět, co může zůstat na kuchyňské lince a co je lepší schovat do temné spíže.

Do nejvyšších pater lednice, kde je nejtepleji, dejte máslo a otevřené skleničky či konzervy. Do středu patří mléčné výrobky jako jogurty či sýry a také vejce. Spodní poličky jsou ideální k uchování masa. Pokud si přinesete čerstvé maso balené v papíru, přendejte ho do uzavíratelné krabičky, aby déle vydrželo. Nezapomeňte, lednici je nutné pravidelně čistit a kontrolovat teplotu kolem 4 °C. Podrobnosti najdete ve videu o lednici.

A co spíž? Z dalšího videa se dozvíte, že na tmavé, suché a chladnější místo patří brambory (ideálně v prodyšném pytli), cibule a česnek. V temnu by měla být také mouka uzavřená v těsnící nádobě. Do uzavřených dóz patří i káva, čaj a koření, díky tomu nevyčichnou. Na pečivo je ideální chlebník, který můžete mít i na lince – chléb do něj dejte v utěrce, rohlíky v
sáčku.

Ovoci to v míse sluší, ne každé tam ale patří
Vybrané druhy ovoce dáváme k zelenině do spodního šuplíku lednice. Patří mezi ně bobuloviny (borůvky, maliny či rybíz) a peckoviny (broskve či blumy). Pokud už jde o opravdu hodně zralé kousky, můžeme přidat i jablka a hrušky. Do lednice dáváme také veškeré nakrojené kousky.

Naopak pokojová teplota vyhovuje exotickým druhům, a hlavně avokádům a rajčatům, které mnohdy mylně skladujeme v chladu, kde přichází o chuť a aroma. V jedné ovocné míse můžeme mít například avokádo, ananas, citrusy, přidat můžeme i zmíněná rajčata.

Odděleně se pak vyplatí skladovat banány a jablka, ty při zrání vypouští ethylen a tím urychlují dozrávání ovoce v okolí.

Pozor na avokádové ruce
Lékaři po světě tak začali označovat řezné rány na dlani, které si lidé způsobí při zpracování avokáda. Nejen exotické plody jako avokádo často neumíme bezpečně a efektivně loupat, krájet a vypeckovat. Stačí přitom znát pár fíglů, kterým se organizace Zachraň jídlo věnuje ve třetím videu. Dozvíte se, jak bez nervů vypeckovat třešně, jak se popasovat s peckou v mangu nebo že nejlepší způsob, jak oloupat zázvor, je místo nože lžičkou.

Jedlý dárek, vděčný dárek
Domácí vaječňák, pralinky nebo zavařeniny – to jsou stále častější pozornosti, kterými lidé obdarovávají kolegy v práci, přátele i rodinu. Doma dělané jedlé dárky potěší už jen proto, kolik času a energie do nich investujete. Není ale potřeba dělat speciální nákup, chutné a levné jedlé dárky se dají udělat i z toho, co máme během svátku běžně doma. Je to tedy jeden z dalších způsobů, jak zachránit nakoupené jídlo. Zkusit můžete například kandovanou citrusovou kůru, domácí bylinkovou sůl a na zahřátí třeba infuzovanou vodku. Postup najdete v posledním videu.

Spíž, tentokrát z papíru
Tomu, jak předcházet plýtvání v průběhu celého roku, zužitkovat všechny zásoby a mít přehled o sezónosti lokálních produktů, se Zachraň jídlo věnuje v Papírové spižírně, na které pracovalo s českým papírnictvím papelote. Jedná se o multifunkčního pomocníka pro vaření beze zbytku. “Slouží jako sešit, do kterého si ukládáme vlastní vědomosti ohledně vaření a skladování potravin. V mnoha rodinách chybí takovýto ucelený rádce, který shromažďuje užitečné a praktické tipy, přitom by mohl napomoci snížit plýtvání jídlem v domácnostech,” vysvětluje Michaela Číhalíková ze Zachraň jídlo, která se podílela na tvorbě obsahu.

Zachraň jídlo vydalo v roce 2019 také kuchařku s těmito a podobnými tipy a recepty, díky kterým české domácnosti omezí plýtvání na minimum.


Zdroj: Vánoční hostina: Jak nakoupené jídlo nevyhodit a efektivně využít? Zachraň jídlo, z. s. Tisková zpráva, 13. 12. 2021

Související

Freshbar UGO nově občerstvuje cestující na Hlavním nádraží v Praze

Přejít na článek

Největší překážky na cestě ke zdravé a udržitelné stravě ve světě

Přejít na článek