Inspirujte se v modrých zónách díky novému e-booku od ProVeg Česko

22. 10. 2021

Co mají společného japonská Okinawa, řecký ostrov Ikaria, region Ogliastra na Sardinii, Loma Linda v Kalifornii a poloostrov Nicoya na Kostarice? Všechny tyto oblasti jsou označovány jako tzv. modré zóny. Jde o místa, kde se komunity lidí dožívají vysokého věku ve vysoké kvalitě života. Inspirujte se u těchto nejdéle žijících osob díky novému e-booku, který vydala organizace ProVeg Česko, dříve známá jako Česká veganská společnost.

Kromě přirozeného pohybu, ukotvení v komunitě či střídmosti v jídle je pro regiony modrých zón typická také rostlinná strava, která tvoří přibližně 95 % jejich jídelníčku. Lidé v modrých zónách jedí rozmanitou sezónní zeleninu a ovoce, tmavě zelenou listovou zeleninu, jako je špenát, kadeřávek či mangold, luštěniny, celozrnné obiloviny a před živočišným tukem upřednostňují olivový olej.

„Připravili jsme pro vás e-book se sedmidenním jídelníčkem, který zahrnuje snídaně, obědy a večeře. Recepty jsou inspirovány potravinami dlouhověkosti a jídla lze snadno upravit tak, aby byla použita sezónní zelenina. Věřím, že vás nový e-book motivuje k tomu, abyste zařadili do svého jídelníčku více nezpracovaných celistvých potravin,” říká autorka e-booku Jana Hajrová.

Všechny recepty obsahují také tabulku s údaji o nutričním složení jednotlivých jídel včetně počtu kalorií a makroživin. V každém takto sestaveném dni najdete přibližně 1500 kalorií, takže vám zbyde prostor i pro menší svačiny vlastní volby během dne.

Tip z modrých zón

V jedné z modrých zón Okinawě dodržují lidé pravidlo známé jako “Hara hachi bun me”. Obyvatelé a obyvatelky této modré zóny přestávají jíst už v okamžiku, kdy se cítí plni z 80 %. Díky tomu se nepřejídají a nezatěžují tak vlastní organismus.

E-book Veggie inspirace: Blue Zones stáhnete zdarma zde.


Zdroj: Inspirujte se v modrých zónách díky novému e-booku od ProVeg Česko. ProVeg Česko. Tisková zpráva, 14. 10. 2021.

Související

Sdružení TULIPAN představuje nový katalog novoročenek a výrobků z chráněných dílen

Přejít na článek