Oživujeme zemědělství: podporujeme farmáře v inovacích, nápadech i vzdělávání

Ze světa členů

8. 12. 2023

Zkrátit co nejvíce cestu rajčat, jablek, sýrů a dalších potravin na stůl spotřebitelů a přitom zlepšit péči o krajinu se snaží Impact Hub se svými partnery - s organizacemi Hnutí Duha, AMPI, Ekotoxa a Masarykovou univerzitou v projektu Živý region. Pilotní běh na Tišnovsku ukázal, že je potřeba dlouhodobá práce a zapojování všech generací a obyvatel v daném regionu. Získané poznatky se nyní snaží využít organizace v dalším rozšíření Živého regionu, a to tentokrát na Podbrněnsku. Jedním z praktických materiálů je například spotřebitelský výzkum, který ukázal příležitosti, které v oblasti lokálních potravin jsou stále nevyužity.

Jedním ze základních kamenů funkčního Živého regionu, kde potraviny putují od zemědělců přímo ke spotřebitelům, je široká osvěta. Do projektu se v obou regionech zapojují desítky zemědělců, ale také města, školy i školní jídelny, a pro každou skupinu jsou nachystány vzdělávací programy na míru. U zemědělců se může jednat o workshopy na téma získávání dotací či rozvoje marketingových dovedností, aby své produkty lépe dostali k zákazníkům. U škol se může jednat o zapojování učitelů, ale i žáků do samotného procesu výroby potravin a pro širší veřejnost může jít například o Farmářskou školu či inspiraci zajímavými příklady z jejich okolí.

Celý cyklus produkce potravin od jejich pěstování až k tomu, kdy se dostanou na talíř spotřebitele, je pro většinu populace velkou neznámou. Jedním z cílů projektu je tak informovat i obyvatele Podbrněnska o zajímavých podnicích, jako je například Sociální podnik Jasan, který vnáší do zemědělství prvky sociálního podnikání a zaměstnává lidi se znevýhodněním na trhu práce. Dalším inspirativním příkladem může být Dobro-družný statek, který do svého podnikání zahrnuje model KPZ – Komunitou podporovaného zemědělství a umožňuje tak zapojovat širší veřejnost, lépe plánovat spotřebu a zvýšit zájem lidí o znalosti původu jejich potravin.

Inspiraci pro oživování jihomoravských regionů přináší organizace zemědělcům a místním také ze zahraničí. Osvědčené principy, zaběhlé farmy i zajímavé poučné příběhy. To vše se daří dostávat do projektu ze zemí, jako je Francie, Holandsko, Švýcarsko a další. Díky ukotvení a zasazení osvědčených postupů do české praxe se může české zemědělství a české regiony posouvat zase o kus rychleji k naplňování strategií od vidlí po vidličku.

Cílem je také podporovat komplexní přístup ke krajině, zemědělství a zpracování potravin. Odpovědnější a dlouhodobý přístup, který na první místo neklade pouze zisk, je stříbrnou linií, která se vine celým programem, a je součástí osvěty jak mezi veřejností tak mezi samotnými zemědělci, kteří nyní hospodaří méně udržitelnými metodami.

Jak se ovšem dostat k místním potravinám?

Způsobů, jak se mohou obyvatelé daných regionů dostat k potravinám a surovinám od místních farmářů, je spousta. Mohou vyrazit do regionálního města na farmářské trhy a nakoupit sezónní zeleninu a ovoce. Nebo mohou navštívit statek se samoobslužným stánkem, jako má například ekofarma Nelepeč. Další variantou jsou místní prodejny, které zahrnou produkci místních farmářů a zemědělců do prodeje. Hezkým příkladem je bezobalový obchod Spižírna v Tišnově. Nakupovat lze také ze dvora u malých i velkých producentů či se zapojit do již zmíněného systému Komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) a stát se pravidelným odběratelem.

Otevřít samostatnou prodejnu, jako často otevírají například vinaři, se jeví pro spoustu farmářů nerentabilní a často také velmi administrativně náročné. Tímto problémem se zabývá jedno ze zapojených měst, které za pomocí expertů z regionu zvažuje a plánuje vznik místní prodejny, která by umožňovala producentům z regionu prodávat bezobslužně potraviny. Tím by se odbourala složitá cesta, kterou by každý z nich musel ujít ke vzniku své vlastní prodejny.

Další způsoby, které by mohly pomoct k lepší dostupnosti lokální produkce, se snažil najít také pětitýdenní program Challenge Lab s pěticí týmu pod záštitou náměstka Jihomoravského kraje Lukáše Dubce.


Zdroj: Oživujeme zemědělství: podporujeme farmáře v inovacích, nápadech i vzdělávání. Impact Hub. Blogový článek

Související

Co může a nemusí přinést COP15? Konference OSN o biodiverzitě je ve své polovině

Přejít na článek