Sušenky ze zbytků? Biopekárna Zemanka a UGO představují novinku, která využívá suroviny bez plýtvání

22. 7. 2021

Biopekárna Zemanka a značka UGO představují zcela novou řadu cirkulárních sušenek a krekrů. Jako suroviny využívají lisované ovocné a zeleninové zbytky z výroby paskalizovaných čerstvých šťáv a další ingredience v bio kvalitě. Výsledkem jsou slané i sladké veganské Dužinky. Řada představuje čtyři nové produkty – řepné, mrkvové, řepno-mrkvové krekry a jablečné sušenky, díky nimž se měsíčně zpracuje na 180 kg kvalitních zbytkových surovin, které by jinak končily v odpadu.

„Dužinky jsou prvním společným projektem UGO a Zemanky, ale už našim druhým projektem cirkulárního pečení. Mám obrovskou radost, že takovéto unikátní a inovativní projekty nyní v Česku vznikají a naše rodinná biopekárna je pomáhá tvořit,” říká o projektu Jan Zeman, majitel Biopekárny Zemanka. Právě jeho podnik už od loňského roku peče ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem pivovarské krekry, které využívají zbytkové mláto po výrobě piva.

Letošní spojení se značkou UGO si klade za cíl zamezit plýtvání kvalitním ovocem a zeleninou. „Ztotožňujeme se s filozofií zero waste. Snažíme se proto minimalizovat množství odpadu, který vzniká v souvislosti s naším podnikáním. A pokud už nějaké odpady vznikají, hledáme pro ně smysluplné využití,“ vysvětluje Jannis Samaras, šéf Skupiny Kofola, do které patří i čerstvé šťávy UGO.

Na trh se tak dostávají nové Dužinky. Vznikají ze zbytků lisované mrkve, červené řepy a jablek, které UGO využívá pro výrobu balených čerstvých šťáv. Odšťavněná surovina putuje z UGO paskalizační linky do Biopekárny Zemanka, kde ji pekařky promění ve slané řepné, mrkvové a řepno-mrkvové krekry a ve sladké jablečné sušenky. Díky této synergii se měsíčně plánuje ušetřit na 180 kg kvalitních zbytkové suroviny, která by jinak neměla využití a skončila mezi odpadem.

„UGO má odpovědný přístup k člověku i přírodě ve svém DNA. Dužinky jsou pro nás dalším střípkem v celé mozaice udržitelné strategie, ve které se zaměřujeme nejen na kvalitu surovin, spolupráci s lokálními farmáři, obaly, ale právě i na minimalizaci odpadu,“ uvádí Marek Farník, zakladatel značky UGO a dodává: „Jsem moc rád, že se nám nyní podařilo z kvalitní čerstvé suroviny, která byla v našem výrobním procesu už nevyužitelná, připravit něco tak chutného.“

Dužinky, které jsou vhodné i pro vegany, objevíte už nyní na e-shopu Biopekárny Zemanka a ve vybraných UGO Freshbarech a Salateriích. V průběhu léta se začnou distribuovat i do vybraných sítí hypermarketů, drogerií a prodejen se zdravou výživou.

Úspěch cirkulárních projektů je velkou motivací i pro Biopekárnu Zemanka v podobných spolupracích pokračovat. „Už u pečení krekrů s Prazdrojem jsme zjistili, že jako malá firma máme obrovskou výhodu ve flexibilitě – velice rychle dokážeme přizpůsobit naše procesy a pekařky se vždy těší na tvorbu nových receptů. Navíc jsme zjistili, že právě díky rychlosti a inovativnímu myšlení dokážeme pomáhat i velkým firmám s naplněním jejich udržitelných vizí. Tyto projekty pak mají opravdu velký a měřitelný pozitivní dopad a z toho mám neskutečnou radost,” uzavírá Jan Zeman.


Zdroj: Sušenky ze zbytků? Biopekárna Zemanka a UGO představují novinku, která využívá suroviny bez plýtvání. UGO – Kofola Československo a.s. Tisková zpráva, 20. 7. 2021.

Související

Unikátní mokřad v Praze 14 dostane novou podobu. Ročně vrátí do městské krajiny 12,5 milionu litrů vody

Přejít na článek

Hello bank! podporuje udržitelné nákupy. Stává se partnerem Nakup na Dobro

Přejít na článek