Cirkulární ekonomika v potravinářství – na co nezapomínat?

20. 7. 2022

Misí Biopekárny Zemanka je udržitelný přístup k podnikání, podpora lokálních bio farmářů, péče o zaměstnance a dobré vztahy s odběrateli a dodavateli. Hlavní vizí je poté upéct ty nejkvalitnější sušenky a krekry v BIO kvalitě. Dost aktivně do podnikání také zařazuje cirkulární ekonomiku a postupně tak vznikají cirkulární produkty. I zde ovšem nezapomínají na důležité aspekty. Jaké to jsou?

Co jsou to vlastně cirkulární produkty

Mezi tyto produkty se řadí sušenky a krekry, jejichž hlavní složka je nevyužitá surovina z jiné potravinářské výroby. V potravinářství se totiž velice často setkáme s tím, že potravina, která již nemá viditelné využití, končí jako odpad. Když se na to ale podíváme z jiného úhlu pohledu, tak zjistíme, že častokrát jsou tyto suroviny stále plné živin a vitamínů. V Biopekárně Zemance proto spojili síly s partnery a dali těmto surovinám, které by se musely zlikvidovat, novou podobu.

Se společností UGO došli k názoru, že dužina, která zbyde po odšťavnění červené řepy, mrkve nebo jablek, se dá stále využívat. Je to totiž pořád ta samá řepa, mrkev a jablko, pouze z nich vylisovali vodu. Doma bychom zbytky z odšťavňovače využili například do jogurtu. Proč by tedy nešlo zužitkovat dužinu i v krekrech? Po této úvaze vznikly sušenky s dužinou z jablek a krekry s dužinou z mrkve a červené řepy. S Plzeňským Prazdrojem dali nový život pivovarskému mlátu, které zbyde po uvaření piva. A s IKEA, Mamacoffee a Costa Coffee vytvořili výborné kávové sušenky z kávové sedliny.

Úspora až 88 kg kávy

Velké snížení spotřeby je vidět u kávy. Kávové sušenky vyrábí dlouhodobě, vždy pro ně však využívali čerstvě namletou kávu. Kávová sedlina však v kavárnách často končí jako odpad, ale má cirkulární potenciál. Vymysleli proto odběr sedliny a využili ji pro vznik cirkulárních kávových sušenek. Následně pokračovaly projekty s Mamacoffee a nejnovější spolupráce s Costa Coffee. Všem proto Zemanka doporučuje – dejte ve svém podnikání cirkulární ekonomice šanci. Přinese vám spoustu skvělých příležitostí i nových produktů a partnerů. A vždy se příležitost jejího využití najde.

Co pekárně cirkulární ekonomika přinesla

  • Znovuvyužili 396 kg kávové sedliny
  • Vyrobili 35 464 kg cirkulárních kávových sušenek
  • Ušetřili až 88 kg kávy

Důležitý je výběr dodavatelů

Cirkulární projekty jsou krásné. Když se povedou, udělají obrovskou radost všem, kdo se na nich podílel a i zákazníkům. Jako u každého projektu je ale v začátku důležité dávat si pozor na několik zásadních věcí.

1. Nepodceňujte výběr partnera

Kávy se pije nejen v České republice hodně. Ne každá sedlina je ale vhodná pro cirkulární zpracování. Partner musí dokázat nastavit a dohlížet na proces zpracování. Je dobré proto vybírat kavárenské řetězce a další gastro provozovny, protože v nich pracuje dobře vyškolený personál, který sedlinu dokáže ošetřit a uskladnit tak, aby se nezkazila, než se dostane do Zemanky. Například lidé z kancelářských provozů nedokázali splnit hygienické podmínky, které gastro splňuje bezproblémově.

2. Hledejte hodnotové průniky

Lokálních i nadnárodních kavárenských řetězců je nejen v České republice mnoho. I tento výběr má ale určitá kritéria. Pekárna kladla velký důraz na to, aby daná firma dělala něco pro udržitelnost. Vždy když totiž v podnikání chcete s někým spolupracovat, musíte mít stejné či podobné smýšlení, aby výsledek stál za to. Na to bohužel spoustu podniků zapomíná a udržitelné smýšlení neaplikuje do celého výrobního řetězce.

3. Neostýchejte se požádat o radu

Cirkulární projekty jsou v Česku stále tak trochu pionýři. Mnoho věcí zatím není například legislativně podchyceno. Existují však byznysové soutěže, do kterých můžete svůj cirkulární projekt přihlásit a získat financování. Pekárna sama se radila například s Cyrkl ohledně legislativy při odběru suroviny z výroby partnerů, aby z nich ani administrativně nevznikl odpad. Když přišli s nápadem postavit novou budovu pekárny, konzultovali projekt stavby s architekty ze studia crea-tura a cirkulární využití stavebních materiálů s CIRA Advisory. Se strategií udržitelnosti zase pomáhali partneři z Fair Venture.


Zdroj: Cirkulární ekonomika v potravinářství – na co nezapomínat? Biopekárna Zemanka. 15. 6. 2022.

Související

Ohlédnutí za Cenami SDGs: V roce 2017 promluvil světově uznávaný ekonom a oceňoval se soukromý i veřejný sektor

Přejít na článek

Zpráva o udržitelném rozvoji: ČEZ loni snížil emise, spotřebu vody i produkci odpadů

Přejít na článek