Odkud se berou potraviny?

Ze světa členů

5. 12. 2023

Dožínkami v ekocentru Divočina vyvrcholily roční projekty žáků ZŠ T. G. Masaryka a ZŠ Kamenná stezka, nazvané Život chleba.

Pod vedením lektorky Kláry Kolmanové a za finanční podpory Nadačního fondu Eduzměna žáci minulý podzim osázeli truhlíky na školní terase a políčko na zahradě obilím, v průběhu roku pak o klásky pečovali, prožili několik projektových dopolední věnovaných pěstování obilí a tématu chleba v širším kontextu, napekli cukroví či oslavili masopust.

Své výpěstky pak děti vzaly s sebou do Malešova do Ekocentra, kde z nich umlely mouku a upekly křupavé bochánky a houstičky. S vedoucí ekocentra Helen Vodrážkovou si zároveň popovídaly o udržitelném pěstování různých plodin a vyrobily si například pesto z divokých bylin a pečených rajčat. Totální dobrota,” neslo se unisono kolem společného stolu, než žáci vyrazili vlakem zpět do Kutné Hory.

Dětem to pomohlo uvědomit si, odkud pochází potraviny, které denně vídají na talíři,” pochvaluje si projekt učitelka Klára Peroutková ze ZŠ T. G. Masaryka. Hezká úroda ze školních políček nám ukázala, že projekt se hodí i pro větší městské školy, které třeba nemají možnost vlastní zahrady,” dodává lektorka Klára Kolmanová.


Autorka: Lucie Römer, Eduzměna

Související

Projekt na zvýšení povědomí o správné hygieně slaví na tuzemských školách jubileum. V Česku a na Slovensku běží už 10 let

Přejít na článek