#38 FRESH ZE SVĚTA UDRŽITELNOSTI A ESG

Newsletter

11. 10. 2023

Z Česka Co vlastně dýcháme? Až 98 % Evropanů dýchá velmi znečištěný vzduch, ukázala to analýza satelitních dat Copernicus Atmospheric Monitoring Service. Většina Evropanů podle ní žije v oblastech, kde je vzduch vysoce znečištěn jemnými prachovými částicemi, v Česku to jsou hlavně aglomerace Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek. EU stanovila zákonný

Z Česka

Co vlastně dýcháme?

Až 98 % Evropanů dýchá velmi znečištěný vzduch, ukázala to analýza satelitních dat Copernicus Atmospheric Monitoring Service. Většina Evropanů podle ní žije v oblastech, kde je vzduch vysoce znečištěn jemnými prachovými částicemi, v Česku to jsou hlavně aglomerace Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek. EU stanovila zákonný limit jejich koncentrace a Česko jej tak tak plní, norma WHO je ale mnohem nižší.

Mimořádní lidé dělají mimořádné věci

Nebylo možné dopravit zásoby na místo, a tak se jedna škola v Libérii nedostala do programu. Místní dali dohromady zdroje a síly a o několik týdnů později přivedli nejen český tým Mary’s Meals před nově postavený betonový most, který se pnul nad dřív nepřekročitelnou řekou. Logistika dopravování jídla pro školáky a školačky na Haiti nebo v Sýrii je výzva, jak ale opravdu funguje?

Hygiena do škol

Projekt Domestos pro školy a soutěž Lovci bakterií slaví 10 let. Za tu dobu pomohl zrekonstruovat přes 100 školních toalet v České republice i na Slovensku a 482 tisíc dětí se naučilo lepším hygienickým návykům. A oslava kulatých narozenin? Iniciativa organizovaná na oslavu Světového dne toalet v listopadu pojmenovaná Den lovců bakterií – dobrovolníci povedou jednu vyučovací hodinu na téma hygiena a hygienické návyky.


Ze světa

Nobelovka pro rovnoprávnost

Poskytla první ucelený popis výdělků žen na trhu práce v průběhu staletí. Její výzkum vystavil na světlo světa přetrvávající rozdíly mezi muži a ženami v práci. Claudie Goldin, nová nositelka Nobelovy ceny za ekonomii. „Díky jejímu průkopnickému výzkumu nyní víme mnohem více o základních faktorech a o tom, které překážky bude možná potřeba v budoucnu odstranit,“ prohlásil předseda výboru pro udělení ceny Jakob Svensson.

O zombie virech

Virolog Jean-Michel Claverie odhaluje další chmurnou realitu globálního oteplování a tající půdy zamrzlé po tisíciletí. Strávil více než deset let studiem virů uložených desetitisíce let v sibiřském permafrostu a publikoval výzkum, který ukázal, že některé z nich zůstaly infekční. „Věčně zmrzlá půda taje a uvolňuje mikroby, bakterie a patogeny.”

Uvědomělá FIFA. Tak trochu

Poprvé v historii v šesti zemích a na třech kontinentech – tak plánuje FIFA Mistrovství světa ve fotbale 2030. Kritika na sebe ale nenechala dlouho čekat. FIFA se tak vyjádřila, že přijme veškerá potřebná opatření ke zmírnění dopadu na životní prostředí a dodala, že v jižní Americe se odehrají jen tři zápasy, zbytek v Evropě: „V těsné geografické blízkosti a s rozsáhlým a dobře rozvinutým dopravním spojením a infrastrukturou.”


Krátce

💡 Melodio hledá pět dobrovolníků na koncert Swing s Markétou Fassati. Výtěžek koncertu pomůže hendikepovaným zajistit mentálního kouče.

💡 Do pátku probíhá 54. řádné zasedání Rady OSN pro lidská práva s předsedou Václavem Bálkem. Česko mimojiné podpoří i rezoluci k právu na soukromí v digitální době.

💡 Udržitelné trendy, firemní odpovědnost, nápady přímo od zaměstnanců. To byla hlavní témata prvního kurzu Engagement v udržitelnosti z naší Laboratoře udržitelnosti v Albatros Media.

💡 Navzdory snahám omezit fosilní průmysl zvyšuje OPEC prognózu poptávky po ropě. Spotřeba se zvýší o 16 % a v roce 2045 dosáhne 116 milionů barelů denně.

💡 Řada rodin se teď dostává do situace, kdy musí omezovat výdaje na volnočasové aktivity pro děti. Pomoci jim má iniciativa Darujeme kroužky dětem podpořená Nadačním fondem Škoda Auto.


Kalendář akcí

19. 10. 2023 Blíž k péči o duši: Bariéry očima mladých | T-Mobile

8. 11. 2023 Laboratoř udržitelnosti | Kurz ESG

Událost pro členy Asociace


Něco navíc

PODZIMNÍ ČETBA

Nejezte maso. Jezděte vlakem. Méně se sprchujte. A hlavně nechtějte nic po korporacích. Tak uvádí svoji knihu Nová klimatická válka klimatolog a geofyzik Michael E. Mann. Nová klimatická válka se podle něj nevede ani tak na vědeckém poli, jako spíše na tom mediálním. Jak do vzdělávání zasahuje PR?

DO SLUCHÁTEK

Další díl série online vysílání MODERNÍ MĚSTA: PRAXE STAROSTŮ, která se zaměřuje na praktická témata v souvislosti s udržitelností měst, s názvem „Participace“, je připraven k poslechu. Jak lze na krajské úrovni pracovat s obcemi a jejich starosty v průběhu roku? A jak zapojují v Krnově malé živnostníky?

Související

V Zooparku Zájezd snesla vejce kriticky ohrožená želva barmská

Přejít na článek